Замах на казахського опозиціонера в Києві: фігуранти втекли до Молдови, фото

13:03, 21.06.2024
Замах на казахського опозиціонера в Києві: фігуранти втекли до Молдови, фото

(Фото: сайт Генпрокуратури)

Двоє громадян Казахстану, яких підозрюють в замаху на журналіста Айдоса Садикова, перетнули кордон із Молдовою в день злочину, їх оголосили в міжнародний розшук.

 

Як інформує УМ, про це 21 червня повідомили на сайті Офісу генпрокурора.

 

"Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови. Наразі їх оголошено в міжнародний розшук.

 

Голосіївським районним судом міста Києва двом громадянам Казахстану заочно обрано запобіжні заходи – тримання під вартою.

 

Слідство триває, вживаються заходи щодо затримання підозрюваних", - повідомили, зокрема, в Генпрокуратурі.

 

 

Замах на громадянина Казахстану Садикова стався 18 червня в Шевченківському районі столиці біля будинку, де потерпілий мешкає з дружиною.

 

Попередньо встановлено, що двоє чоловіків (Мейрам Каратаєв 9.05.1991 та Алтай Жаканбаєв 8.02.1988) ретельно спланували вбивство журналіста, який має в Україні статус біженця.

 

Підозрювані прибули на територію України 2 червня, перетнувши польсько-український кордон. У столиці вони орендували квартиру та придбали автомобіль.

 

За потерпілим деякий час спостерігали, вивчаючи його маршрути.

 

 

18 червня, у день скоєння злочину, один із підозрюваних підійшов до машини потерпілого, здійснив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони залишили місце злочину.

 

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури двом громадянам Республіки Казахстан повідомлено про підозру в замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою.

 

Як повідомляла УМ, Токаєв пропонує долучитися до розслідування замаху на Садикова в Києві.