Санкції проти росії: посли ЄС погодили 14-й пакет

11:52, 20.06.2024
Санкції проти росії: посли ЄС погодили 14-й пакет

Цей пакет передбачає нові цільові заходи та максимізує вплив існуючих санкцій шляхом усунення лазівок.

У відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну посли Європейського Союзу погодили 14-й пакет санкцій проти країни-агресора.

 

Як інформує УМ, про це 20 червня повідомило бельгійське головування в Раді Євросоюзуу соцмережі Х.

 

Там новий пакет назвали «потужним і значним».

 

«Цей пакет передбачає нові цільові заходи та максимізує вплив чинних санкцій шляхом усунення лазівок», — наголосили у пресслужбі.

 

Нові заходи включають заборону на перевалку російського скрапленого газу і план покласти на операторів ЄС відповідальність за порушення санкцій дочірніми компаніями й партнерами у третіх країнах.

 

«Цей жорсткий пакет ще більше обмежить доступ Росії до ключових технологій. Це позбавить Росію подальших енергетичних доходів. І боротиметься з тіньовим флотом Путіна і тіньовою банківською мережею за кордоном», — прокоментувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у соцмережі Х.

 

Дещо раніше Reuters писав, що в ЄС не могли узгодити 14-й пакет санкцій проти Росії, оскільки його блокувала Німеччина. Берлін вимагав прибрати пункт, що розширював перелік товарів, які хотіли заборонити продавати в Росію клієнтам компаній ЄС у третіх країнах. Цей пункт з документа вилучили.

 

Лідери G7 також зобовʼязалися зменшити прибутки РФ від металів і енергоносіїв та боротися з її тіньовим флотом.

 

Як повідомляла УМ, ЄС продовжив санкції на рік за анексію росією Криму.