Рада підтримала закон про створення віськової поліції

13:43, 19.06.2024
Рада підтримала закон про створення віськової поліції

Військову поліцію планують створити на основі Військової служби правопорядку.

Верховна Рада України в середу, 19 червня, прийняла за основу законопроєкт №6569-д щодо створення Військової поліції.

 

Як інформує УМ, про це 19 червня повідомили нардепи Олексій Гончаренко та Ярослав Железняк у Телеграм.

 

Відповідне рішення підтримали 247 народних депутатів.

 

Військова поліція буде створена як військове формування з правоохоронними функціями, що матиме завдання забезпечення правопорядку і військової дисципліни. Вона складатиметься з військовослужбовців, державних службовців та працівників.

 

Військову поліцію планують комплектувати зі складу ЗСУ. Ці формування не можуть перевищувати 1,5% чисельності Збройних сил.

 

Законопроєкт №6569-д має на меті створення військової поліції як формування з правоохоронними функціями, що входить до складу сектору безпеки й оборони.

 

Її основне призначення - забезпечувати правопорядок і військову дисципліну в Міністерстві оборони, Збройних силах і Державній спеціальній службі транспорту.

 

Зокрема, військова поліція виявлятиме та запобігатиме правопорушення у вищезгаданих відомствах, забезпечуватиме правопорядок та дисципліну серед військових та захищатиме життя, здоров'я та права військовослужбовців.

 

Військову поліцію планують створити на основі Військової служби правопорядку — це формування зараз займається забезпеченням правопорядку і військової дисципліни, але в його юрисдикції лише ті справи, які стосуються безпосередньо ЗСУ.

 

До новоствореного органу перейдуть окремі повноваження ВСП, яка, ймовірно, стане одним із підрозділів Військової поліції. У Міноборони запевняють, що це дозволить досягти сумісності з аналогічними службами країн НАТО.

 

Загалом діяльність Військової поліції має координувати уряд, проте під час дії воєнного стану ці обовʼязки виконує головнокомандувач ЗСУ.

 

Як повідомляла УМ, Рада відклала створення Військової поліції.