Заповіднику «Чернігів стародавній» подарували печатку князя Святослава Ярославича

18:09, 17.06.2024
Заповіднику «Чернігів стародавній» подарували печатку князя Святослава Ярославича

Наталія Реброва демонстрє печатку Святослава Ярославовича. Позаду - Олексій Шереметьєв. (Фото: Віктор Кошмал та Суспільне)

Спасо-Преображенський собор у Чернігові отримав для постійного експонування печатку князя Святослава Ярославовича, сина Ярослава Мудрого.

 

Історичний артефакт подарував співзасновник і директор «Музею Шереметьєвих» Олексій Шереметьєв - Національному заповіднику «Чернігів стародавній» зі своєї приватної колекції.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний заповідник "Чернігів стародавній", як про Топ-подію музейного життя, а також Музей Шереметьєвих в соцмережах в понеділок.

 

«Печатка князя Святослава Ярославича, будівничого Спаса Чернігівського, навіки в колекції нашого заповідника!

 

Дарунок Олексія Шереметьєва унікального експонату, який є в єдиному екземплярі в Музейному фонді України - це прояв любові до України великою справою, це глибока довіра до нас, це приклад того, що справа збереження святині є честю для небайдужих!

 

Найближчим часом печатка князя Святослава займе своє гідне місце у Спасі Чернігівському», - каже гендиректорка заповідника Наталія Реброва.

 

За її словами, раніше вона зверталась до Шереметьєва, щоб хоча б протягом одного дня провести показ печатки в соборі, але пан Олексій вирішив її подарувати.

 

                 Олексій Шереметьєв і Наталія Реброва підписали меморандум про співпрацю. 

 

«Олексій Шереметьєв 16 червня передав унікальний музейний експонат, який є єдиним в Україні. Це печатка Святослава Ярославовича, того, хто добудував Спасо-Преображенський собор в Чернігові», — розповідає пані Реброва.

 

Тоді як пан Шереметьєв зазначив, що печатка історично пов'язана із собором, тому, на його думку, вона повинна зберігатися саме у Чернігові.

 

«На печатці зображено князя і ми впевнені, що їй місце тут в Спасо-Преображенському соборі. Це унікальна архітектурна пам'ятка часів Київської русі. Це унікальний заповідник. Він є свідченням нашої історії», — розповідає Олексій Шереметьєв.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заповідники «Чернігів стародавній» та «Софія Київська» клали угоду про співпрацю

 

ДОВІДКА МУЗЕЮ ШЕРЕМЕТЬЄВИХ

 

 

Печатка князя Святослава Ярославича (1027–1076)

Русь, друга третина ХІ ст. Свинець; карбування

D – 35×36 мм (24/21 мм); Н – 4 мм; W – 43,8 г

Походить зі збірки Музею Шереметьєвих, Київ (VР-1019)

16.06.2024 подаровано Національному заповіднику "Чернігів стародавній"

 

На лицьовій стороні булли в обрамлені обідка з крапок поясне зображення св. Миколая Мирлікійського. Угодник у єпископських шатах, ліва рука перед грудьми у благословенні, у правиці орнаментована розеткою книга. На звороті сфрагіса представлено князя в повен зріст у парадному візантійському вбранні. У правій руці, зігнутій у лікті й відведеній убік, правитель тримає двораменний хрест на довгій основі, а в лівій – кулю. В оформленні цієї князевої печатки відчутно вплив візантійської імператорської булли.

 

Хрест, що його тримає Святослав Ярославич, є доволі незвичним в іконографії руських печаток символом влади. Це може свідчити, що ця інсиґнія володаря радше образна, а не реальна. Очевидно, для отримувачів цієї печатки вона мала нагадувати про Святославового діда – хрестителя Руси князя Володимира Великого. Зображення подібного скіпетра-хреста трапляється на його срібниках.

 

Святослав Ярославич був князем Чернігівським (1054–1073), а потім великим князем Київським (1073–1076). Його зображення разом із дружиною та синами збереглося в рукописному «Ізборнику Святослава» (1073). За часів його правління в Чернігові було завершене будівництво Спаського собору.