Зеленський на Саміті миру: «Ми маємо зупинити цю війну»

20:45, 15.06.2024
Зеленський на Саміті миру: «Ми маємо зупинити цю війну»

Україну на саміті представляли Зеленський і Єрмак. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликав лідерів і представників держав світу зупинити війну в Україні «на основі Статуту ООН, поваги до міжнародного права, справедливих інтересів українського народу».

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час виступу на Саміті миру в Швейцарії, передає Офіс президента у суботу ввечері.

 

За його словами, погоджений на Саміті план дій буде доведений до представників росії, щоб на другому Саміті миру можна було зафіксувати реальний кінець війни.

 

«Пані та панове! Ми маємо зупинити цю війну. На основі Статуту ООН, поваги до міжнародного права, справедливих інтересів українського народу, ідеї про безперечну цінність людського життя – життя, а не війни.

 

Зараз ми зосередимося на трьох напрямках: на тому, що кожному у світі – без винятків – корисно. Перший напрямок – це радіаційна та ядерна безпека. Другий – безпека продовольча. Третій – це звільнення полонених і депортованих, дорослих і дітей, військових і цивільних, чиє життя було зламане війною», - акцентував Зеленський.

 

 

Він пояснив, що на Саміті немає росії, том що вона не зацікавлена в мирі, інакше «не було б війни».

 

«Ми повинні вирішувати разом, що означає справедливий мир для світу та яким чином він може бути досягнутий у справді тривалий спосіб. Статут ООН є основою для нас.

 

А потім, коли план дій буде на столі, погоджений всіма та прозорий для народів, тоді його буде прокомуніковано представникам росії, щоб на другому саміті миру ми могли зафіксувати реальний кінець війни», - підкреслив президент.

 

За його даними, на саміті присутня 101 держава та міжнародна організація.

 

«Ми змогли уникнути однієї з найжахливіших речей – поділу світу на супротивні блоки. Тут є представники з Латинської Америки, Африки, Близького Сходу, Азії, Тихоокеанського регіону, Північної Америки, релігійні лідери. 101 учасник. І ніхто не має привілею вирішувати за іншого. Це справжня багатополярність», - сказав глава держави.

 

І додав, що кожна держава, яка не представлена на саміті, "але яка поділяє такі самі цінності у вчинках та словах, зможе доєднатися до нашої роботи на подальших етапах Формули миру".

 

"Сама ідея війни вже програла. путін повинен перейти від мови ультиматумів до мови світової більшості, яка бажає справедливого миру", - сказав також президент.

 

Як повідомляла «УМ», президент Володимир Зеленський зустрівсяіз віцепрезиденткою США Камалою Гарріс на полях Глобального саміту миру у Швейцарії в суботу.