Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні склав присягу

19:30, 15.06.2024
Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні склав присягу

Петер Пеллегріні під час інавгурації. (aktuality.sk)

Переможець президентських виборів у Словаччині Петер Пеллегріні офіційно склав присягу під час церемонії інавгурації та приступив до виконання обов’язків 15 червня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Aktuality в суботу.

 

Церемонія за участі 400 гостей відбулася у концертному залі Редута Словацького філармонічного оркестру, де організовують символічне засідання парламенту.

 

Колишня словацька президентка Зузана Чапутова офіційно передала повноваження Пеллегріні.

 

У першій промові в статусі президента Словаччини Пеллегріні згадав про нещодавній замах на прем’єр-міністра Роберта Фіцо та закликав до досягнення миру та об’єднання суспільства.

 

Офіційні заходи з нагоди інавгурації нового словацького президента триватимуть до вечора суботи, серед них – урочиста меса та військовий парад у Братиславі.

 

Перша офіційна поява Пеллегріні на міжнародній арені очікується вже 17 червня: він представлятиме Словаччину на неформальній зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі. А першу закордонну поїздку – за традицією, в Чехію, – Пеллегріні здійснить 26 червня.

 

Нагадаємо, Пеллегріні у другому турі виборів президента Словаччини переміг прозахідного кар'єрного дипломата, проукраїнського ексглаву МЗС Івана Корчока з 53,12% голосів.

 

Тож тепер словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо та його союзники контролюють парламент, уряд і президентський офіс Словаччини.

 

Як повідомляла "УМ", Словаччина відмовилася від блокування купівлі зброї Україною