Чеська ініціатива: перші партії снарядів відправлені до України

10:53, 15.06.2024
Чеська ініціатива: перші партії снарядів відправлені до України

Україна потребує багато снарядів. (facebook.com/GeneralStaff.ua/)

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявляє, що перші партії артилерійських снарядів, які були закуплені в рамках чеської ініціативи, прибудуть до України вже цими днями.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Ліпавський повідомив у інтерв'ю Радіо Свобода.

 

"Перші партії боєприпасів прибувають до України цими днями. Тож цього року ми зможемо закупити та безперервно постачати значну кількість боєприпасів". - зазначив міністр.

 

За його даними, через різні канали до цього часу Чехія поставила вже понад мільйон снарядів для України.

 

"Ми маємо 20 країн, які зобов'язалися брати участь в ініціативі. П'ять з них вже надіслали гроші, і зараз ми можемо укладати угоди та закуповувати боєприпаси з різних країн, а потім відправляти їх до України, щоб вона могла по праву захищатися від російської агресії", - додав глава МЗС Чехії.

 

Міністр не розкрив конкретних дат постачань, але наголосив, що "країни повинні оголосити, що угоди, які вони оплачують, виконані або ж – на якому етапі вони перебувають".

 

Нагадаємо, на Мюнхенській конференції з безпеки у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що його держава знайшла для України сотні тисяч снарядів, але проєкт потребує фінансування. Він закликав союзників допомогти зібрати гроші на закупівлю зброї.

 

Як повідомляла "УМ", низка країн відгукнулася та зробила свій внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі снарядів для ЗСУ. Загалом до ідеї Праги долучилися майже 20 країн.

 

Країни-партнери планують до кінця 2024 року надіслати Україні пів мільйона боєприпасів у межах чеської ініціативи.

 

Напередодні очільник уряду Чехії Петр Фіала повідомляв, що перша партія снарядів калібру 155 мм, придбана у межах чеської ініціативи, надійде до України у червні.