На десятиріччя: Україна та США підписали історичну безпекову угоду

09:28, 14.06.2024
На десятиріччя: Україна та США підписали історичну безпекову угоду

Зеленський і Байден досягли угоди

Безпекову угоду між країнами терміном на 10 років підписали президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден офіційно. Угода має стати ще одним кроком України на шляху до майбутнього членства в НАТО.

 

Як інформує УМ, текст угоди опублікований на сайті Офісу президента.

 

Сторони працюватимуть над наданням технічної допомоги та розбудовою потенціалу для підтримки економічних потреб України, спричинених агресією РФ.

 

Також вони працюватимуть над зміцненням економічної стабільності та стійкості України, зокрема щодо її енергетичної безпеки.

 

США й Україна визначать інвестиційні можливості й будуть заохочувати проєкти, які підтримують український та американський економічний розвиток і партнерство, зокрема у сферах оборонного виробництва та інфраструктури.

 

Вони працюватимуть над реалізацією Україною реформ. Зокрема, Україна зобовʼязалась реформувати сектор правосуддя, правоохоронні, безпекові, податкові та митні органи, впровадити рішучі антикорупційні заходи.

 

Також Україна має прийняти стандарти НАТО щодо прозорості, підзвітності та конкуренції в управлінні й нагляді за політикою і практикою безпеки й закупівель.

 

 

Президент Зеленський на пресконференції казав, що США визначає, що угода є «мостом до членства України в НАТО».

 

Сполучені Штати мають намір надавати довгострокову матеріально-технічну, тренувальну, консультативну, розвідувальну, оборонно-промислову, інституційну та іншу підтримку для розвитку українських Збройних сил.

 

Спираючись на комплекс засобів ППО, які Штати надали на сьогодні, включно з Patriot, США зобовʼязуються підтримувати Україну в розбудові багаторівневої, інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони. Сторони працюватимуть над оновленням протиповітряної оборони України з відповідними радарами, перехоплювачами та допоміжним обладнанням.

 

Також США зобовʼязуються постачати Україні наземні вогневі системи, боєприпаси та засоби наведення для ведення непрямого і дальнього вогню, а також дрони. Обидві сторони продовжать закупівлю запасів боєприпасів і розвиватимуть внутрішній потенціал виробництва боєприпасів в Україні.

 

Штати працюватимуть з Україною над закупівлею ескадрилей сучасних винищувачів, забезпеченням, озброєнням і відповідною підготовкою для підтримки можливостей винищувачів четвертого покоління (включно з літаками F-16, але не обмежуючись ними).

 

США продовжуватимуть довгострокову програму підготовки Збройних сил України. Коли дозволять умови безпеки, обидві сторони обговорять можливі програми тренувань і навчань в Україні.

 

Підписанти також сприятимуть українсько-американському оборонно-промисловому співробітництву, включно зі спільною розробкою, виробництвом і постачанням продукції, необхідної для потреб оборонно-промислової бази України.

 

Учасники також підтвердили необхідність притягнути Росію до відповідальності за її дії в Україні й домогтися відшкодувань як фізичним та юридичним особам, так і самій державі Україні.

 

Також підписанти домагатимуться притягнення до відповідальності осіб, винних у воєнних злочинах та інших міжнародних злочинах, скоєних в Україні або проти неї.

 

Сполучені Штати мають намір утримувати російські суверенні активи в юрисдикції США в замороженому стані, допоки Росія не сплатить збитки, завдані нею Україні. Штати вивчатимуть можливі шляхи, за допомогою яких заморожені російські активи можна використати для підтримки України.

 

Учасники визнають цінність санкцій у збільшенні вартості російської агресивної війни, зменшенні джерел доходів Росії та перешкоджанні її зусиллям з нарощування потенціалу для агресії.

 

У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну на прохання будь-якої сторони угоди її учасники проведуть зустрічі на найвищому рівні протягом 24 годин. Сторони можуть ухвалити рішення щодо санкцій проти Росії й обмінюватимуться інформацією і розвідувальними даними.

 

Угода залишається чинною протягом десяти років.

 

Сторони мають намір зареєструвати угоду в Організації Обʼєднаних Націй відповідно до статті 102 Статуту ООН протягом 60 днів з дати набуття нею чинності.

 

Як повідомляла УМ, Безпекова співпраця: Україна й Німеччина підписали важливу угоду.