Угорщина оштрафована за порушення правил ЄС про надання притулку

15:48, 13.06.2024
Угорщина оштрафована за порушення правил ЄС про надання притулку

Угорщину також оштрафують на €1 мільйон щодня за невиконання рішення суду

На 200 мільйонів євро Угорщину оштрафував Європейський суд  за те, що вона порушила закони Євросоюзу про надання притулку та проігнорувала попереднє судове рішення.

 

Як інформує УМ, про це 13 червня повідомили Суд ЄС та угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан у соцмережі Х.

 

Премʼєр Угорщини вважає вирок суду «обурливим і неприйнятним», звинуваючи «брюссельських бюрократів» у тому, що нелегальні мігранти їм важливіші за європейських громадян.

 

Ще в грудні 2020 року суд Люксембургу вперше постановив, що Угорщина не дотрималася правил ЄС щодо поводження з мігрантами, оскільки Будапешт незаконно затримував шукачів притулку й депортував їх до того, як вони встигали оскаржити відмову в їхніх заявках.

 

Після початку пандемії коронавірусу у 2020 році країна ухвалила закон, який зобов’язує шукачів міжнародного захисту їхати до Белграду чи Києва, щоб подати заявку на дозвіл вʼїхати в Угорщину. Це можна було зробити лише раз.

 

Тоді суд зобовʼязав Угорщину виправити ситуацію.

 

Угорщина проігнорувала рішення суду, і суд ЄС назвав це «навмисним ухиленням від застосування спільної політики ЄС» і додав, що бездіяльність Будапешта «є безпрецедентним і надзвичайно серйозним порушенням законодавства ЄС».

 

Крім штрафу в розмірі €200 мільйонів, Угорщину також штрафуватимуть на €1 мільйон кожного дня за невиконання рішення суду. Якщо ж Будапешт відмовиться платити штраф, то його суму вираховують з частки бюджету ЄС для Угорщини.

 

Як повідомляла УМ, Угорщина не підтримає Україну, але й не блокуватиме рішення НАТО.