У Балтійському морі відбудуться наймасштабніші військові навчання BALTOPS

16:57, 06.06.2024
У Балтійському морі відбудуться наймасштабніші військові навчання BALTOPS

У литовське портове місто Клайпеда вже прибули данські та німецькі кораблі. (BALTOPS 24)

Країни-члени НАТО проведуть наймасштабніші у своїй історії військові навчання в Балтійському морі - BALTOPS з з 7 по 20 червня.
 
 
Наразі на Балтиці триває підготовка до 53-х навчань, які мають продемонструвати  єдність Альянсу та рішучість дати відсіч ворогам.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє литовське видання LRT у четвер.
 
Активна фаза маневрів, які будуть найбільшими в історії, відбуватиметься з 7 по 20 червня. У найбільших військово-морських навчаннях візьмуть участь 9 тисяч військовослужбовців, 50 кораблів та 80 літаків з 20 країн НАТО.
 
Зазначимо, що Швеція і Фінляндія вперше приєднаються до BALTOPS як члени військового блоку.
 
У литовське портове місто Клайпеда вже прибули данські та німецькі кораблі.
 
“Останніми тижнями росія активно заявляє про можливість перегляду кордонів у Балтійському регіоні. Поточні навчання НАТО дадуть нам відповіді на все, зокрема й на збільшений ризик для підводної інфраструктури” – заявив командувач Військово-морських сил Литви Гедрюс Пременецкас.
 
Навчання розпочнуться саме з порту Клайпеди – завтра командири кораблів отримають завдання. Операції відбуватимуться по всьому Балтійському морю.
 
“Військово-морські сили розгортають два кораблі, корабель розмінування і патрульний корабель. Вони працюватимуть у різних групах відповідно до інструкцій своїх вищих командирів” – пояснив Пременецкас.
 
Також відомо, що під час навчань Клайпеда прийме 32 військові кораблі, найбільшим з яких буде 210-метровий есмінець ВМС США “Нью-Йорк”.
 
“Лоцманські послуги надаються групами, коли кораблі, або більше, якщо вони менші, збираються в одну групу, а більші кораблі заходять один за одним. Два найбільших судна швартуються біля причалів Класко, інші – у Зимовій гавані, а решта суден, менших за розміром, – на річці Дане” – розповідає генеральний директор Клайпедського морського порту Альгіс Латакас.
 
Журналісти LRT додали, що організаторами навчань BALTOPS 24 є Військово-морські сили США в Європі та Африці та 6-й американський флот.
 
Як повідомляла "УМ", Сили оборони України потопили або серйозно пошкодили більше десятка великих військових кораблів Чорноморському флоту рф в окупованому Криму протягом 27 місяців.