Україні дозволили вражати цілі в рф «голландськими» F-16

13:43, 03.06.2024
Україні дозволили вражати цілі в рф «голландськими» F-16

Нідерланди дозволили Україні завдавати ударів по території рф з винищувачів F-16.

24 винищувачі F-16, які Нідерланди передадуть Україні, можуть бути використані для завдавання ударів по цілях на території росії – запевнила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

 

Як інформує УМ, про це 3 червня повідомило видання Politico.

 

За її словами, Нідерланди не будуть вводити обмеження, як у випадку з Бельгією, де прем'єр-міністр Александр Де Кроо застеріг Київ від польотів винищувачів F-16, які він отримає від його країни, в російському повітряному просторі.

 

"Обмеження в бельгійському стилі не існує. Ми застосовуємо той самий принцип, який ми застосовували до кожної іншої поставки сил і засобів, а саме: як тільки ми передаємо їх Україні, вони можуть ними користуватися», - заявила Оллонгрен.

 

Вона додала, що Амстердам лише просить Україну дотримуватися міжнародного права і права на самооборону, як зазначено в Статуті ООН, "що означає, що вони будуть використовувати її для ураження військових цілей, які їм потрібні для самооборони".

 

З початку широкомасштабного вторгнення Росії країни Заходу, що постачали зброю Україні, обмежували її використання лише для оборони на українській території. Проте, після нового наступу РФ на Харківщині, західні партнери переглянули свою політику.

 

США та Німеччина дозволили ЗСУ застосовувати їхню зброю для ударів по російській території, але лише в межах прикордонних районів Харківської області. Згодом США уточнили, що цей дозвіл стосується й Сумської області.

 

Франція фактично дала "зелене світло" на удари українських військ по російських аеродромах у Курській та Бєлгородській областях.

 

Як повідомляла УМ, Данія передасть Україні винищувачі F-16 влітку.