Росіяни зняли буї на кордоні з Естонією: ЄС вимагає пояснень

16:28, 24.05.2024
Росіяни зняли буї на кордоні з Естонією: ЄС вимагає пояснень

Прикордонники РФ зняли з річки Нарви буї. Естонія вимагає повернути їх на місце

Пояснень від Москви щодо зняття буїв на річці Нарва, де проходить естонсько-російський кордон очікує Європейський Союз.

 

Як інформує УМ, відповідну заяву 24 травня зробив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

 

Напередодні, 23 травня уранці, російські прикордонники в односторонньому порядку прибрали світлові буї, встановлені Естонією на річці Нарва для демаркації кордону з росією.

 

За словами Борреля, Євросоюз від самого початку уважно стежить за ситуацією у співпраці та солідарності з Естонією та іншими державами-членами.

 

«Цей прикордонний інцидент є частиною ширшої схеми провокаційної поведінки та гібридних дій росії, зокрема на її морських і сухопутних кордонах в регіоні Балтійського моря. Такі дії є неприйнятними. Європейський Союз очікує від росії пояснень щодо зняття буїв та їх негайного повернення», — заявив Боррель.

 

Згідно з даними естонської Прикордонної служби, російські прикордонники прибрали понад 20 буїв, встановлених для позначення територіальних вод на річці Нарва. Буї необхідні для уникнення випадкового заходу суден у внутрішні води рф.

 

Через інцидент тимчасового повіреного у справах росії в Естонії Ленара Салімулліна викликали в МЗС Естонії.

 

Прем’єрка Латвії Евіка Сіліня засудила дії російських прикордонників, а міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен назвала дії росії недружнім актом.

 

Кількома днями раніше влада рф в односторонньому порядку вирішила змінити морські кордони країни з Литвою і Фінляндією в Балтійському морі. Російське Міноборони запропонувало оголосити своїми внутрішніми морськими водами частину акваторії на сході Фінської затоки, а також поблизу міст Балтійськ і Зеленоградськ у Калінінградській області.

 

Після обурення Литви та Фінляндії відповідний проєкт зник з порталу проєктів нормативних правових актів.

 

Як повідомляла УМ, країни Балтії домовились про спільну оборонну зону на кордоні з рф і Білоруссю.