Як знайти потрібного логопеда: поради та топ-10 фахівців з Buki

15:17, 22.05.2024
Як знайти потрібного логопеда: поради та топ-10 фахівців з Buki

Коли проблеми з вимовою у дитини стають очевидними, батьки намагаються якнайшвидше знайти фахівця.
 
Вибір логопеда — завдання нелегке.
 
Сьогодні свої послуги пропонують сотні логопедів у Києві та інших містах, а батькам важливо обрати гідного спеціаліста, який допоможе дитині.
 
 

Як знайти логопеда?

 
1. Зверніть увагу на вимову. При виборі логопеда насамперед зверніть увагу на мовлення та вимову слів самого фахівця: вона має бути чіткою, зрозумілою та не містити слів-паразитів. Дитина повинна добре розуміти логопеда, крім того, вона точно почне повторювати та копіювати стиль його вимови. Важливо, щоб логопед став для дитини хорошим товаришем, до якого цікаво ходити на заняття. Тому не бійтеся відмовитись від послуг, якщо сумніваєтеся в тому, що дитині комфортно на уроці.
 
Відразу домовтесь про те, що логопед буде тримати вас у курсі справ. Фахівець має повідомляти батьків про результати діагностики, план корекції, динаміку занять, пояснювати все простою мовою, не уникати прямих відповідей на питання стосовно ситуації.
 
2. Оберіть формат. Займатися очно або онлайн — це ваш вибір, який залежатиме від багатьох факторів. Є думка, що краще займатися з дітьми особисто, тому що при корекції того чи іншого порушення необхідний контакт з логопедом і живі емоції, яких бракує на онлайн заняттях.
 
3. Не орієнтуйтесь лише на поради знайомих. Коли шукаєте логопеда, не обмежуйтесь лише рекомендаціями знайомих. Шукайте на сайтах оголошень, у соціальних мережах та на спеціальних платформах. Останні вважаються максимально ефективними та корисними, адже на платформах можна зробити наступне — знайти фахівця у своєму місті, ознайомитись з досвідом роботи, прочитати відгуки інших клієнтів, дізнатися вартість заняття. Також часто саме тут пропонують безплатне пробне заняття.
 
4. Не бійтеся молодих спеціалістів. Зрозуміло, що логопед з великою практикою викликає більше довіри та, напевно, має досвід роботи з учнями, що мали різні порушення вимови. Зате у фахівця-початківця може бути більше бажання пробувати нове і вкладатися у власне навчання. Також молоді спеціалісти можуть застосовувати сучасні підходи, адже багато хто окрім вищої освіти проходить міжнародні курси та відвідує додаткові тренінги. Це сприяє тому, що фахівець знає багато вправ та вміє застосовувати свої знання на практиці.
 
5. Не кидайте заняття за перших ознак прогресу. Важливо, щоб сім'я та педагог були заодно. Є батьки, які усвідомлюють важливість своєї участі у процесі (наприклад, необхідність виконання домашніх завдань під час канікул), або, навпаки, ті, хто вважає, що заняття з логопедом можна припинити та взятися за справу особисто. Останнє – поширена помилка. З боку здається, що виправити дитині вимову легко, але практично кожен випадок вимагає індивідуального підходу і лише грамотний фахівець може зрозуміти, які техніки мають бути використані для досягнення результату. Також не варто відмовлятися від занять при перших ознаках прогресу. Результат потрібно
закріпити.
 

Топ-10 логопедів

 
Сьогодні все більше батьків націлені на те, аби економити час, тому вони не проти, щоб їхня дитина отримала допомогу логопеда онлайн. Оскільки найчастіше за послугами фахівців звертаються батьки з дітьми від 3 до 5 років, пропонуємо рейтинг з топ-10 приватних логопедів та логопедичних центрів.
 
1. LogoClub - у центрі передбачені онлайн заняття, тут приймають дітей з наступними порушеннями: дислексія, заїкання, алалія, ЗНМ, дислалія та інші.
 
2. LogoКрай - цей логопедичний центр проводить онлайн заняття, та приймає дітей від 1 до 7 років, допомагаючи покращити вимову.
 
3. Альона Боднар — дипломований фахівець, який займається з дітьми онлайн, діагностує проблеми та працює задля їх усунення; середня вартість заняття складає 150 гривень.
 
4. Анастасія Вороніна — логопед, який працює з більш дорослими дітьми (від 4 років і вище; клієнтами також бувають школярі до 8 класу включно). Середня вартість заняття складає 450 гривень.
 
5. Апельсин — логопедичний центр, який займається з усіма незалежно від віку; серед учнів є студенти та дорослі люди.
 
6. Балакунчики — логопедичний центр, який допомагає абсолютно всім, включаючи дорослих, покращити вимову та позбавитись проблем з мовленням.
 
7. Вимовляйчик — центр, в якому працюють досвідчені логопеди. Можливі онлайн заняття з дітьми від 1 року до 7 років.
 
8. Вундеркінд логопедичний центр, який зібрав дипломованих логопедів. Їх мета — працювати для того, аби якомога більше дітей позбавлялися проблем з вимовою та мовленням.
 
9. ГоворунОК — центр, двері якого відкриті для школярів від 1 до 11 класу. Є заняття онлайн.
 
10.Катерина Глинська — досвідчений логопед зі стажем, який діагностує порушення та виправляє їх. Має багато позитивних відгуків та користується повагою серед клієнтів.