Рада пропонує карати ухилянтів гривнею, а не тюрмою

09:58, 17.05.2024
Рада пропонує карати ухилянтів гривнею, а не тюрмою

Покарання для ухилянтів — у парламенті пропонують альтернативу позбавленню волі.

Законопроєкт про зміни щодо покарання за уникнення мобілізації зареєстрували у Верховній Раді України. Йдеться про скасування позбавлення волі для ухилянтів на строк від трьох до п'яти років.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у картці законопроєкту на сайті Ради.

 

Так, у парламенті з'явився законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації. У ньому пропонують встановити штраф у розмірі 51-85 тис. гривень або громадські роботи протягом на строк 160-240 годин чи обмеження волі до двох років.

 

Наразі за ухилення від мобілізації Кримінальний кодекс України передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

 

Нагадаємо, що з 18 травня в Україні процес вручення повісток на вулиці буде змінено. Також працівники ТЦК матимуть право здійснювати перевірку деяких документів.

 

Додамо, що з 18 травня 2024 року ЦНАПи Києва розпочнуть приймати військовозобов’язаних, які мають оновити свої облікові дані. У Києві до системи обліку підключено 300 адміністраторів ЦНАПів.

 

Про це 17 травня заявила директорка департаменту ЦНАП у Києві Наталію Шамрай в ефірі "Київ 24" оприлюдненому у Телеграм.

 

"Завтра з 9 до 18 години всі ЦНАПи міста Київ готові приймати військовозобов'язаних для того, щоб вони могли оновити свої дані", - сказала вона.

 

За словами директорки, центри надання адмінпослуг підключені до відповідної системи. Військовозобов'язані для уточнення військово-облікових даних повинні мати при собі документи, які посвідчують особу, військовий квиток або приписне посвідчення.

 

"Якщо система певним чином не буде пропускати за якихось причин, тоді будемо з'ясовувати і вирішувати питання, куди звернутися. Ми всі підключені, у місті Києві підключено майже 300 адміністраторів ЦНАПів", - додала вона. Джерело: https://censor.net/ua/n3489900

 

Як повідомляла УМ, «Помітять» усіх: українцям вклеюють штрих-код у військовий квиток.