У Ісландії парламент схвалив довготермінову політику підтримки України

10:15, 30.04.2024
У Ісландії парламент схвалив довготермінову політику підтримки України

Парламент Ісландії схвалив довготермінову політику підтримки України (Фото з відкритих джерел)

Про рішучу і довгострокову підтримку України заявила Ісландія − відповідну резолюцію про допомогу на 2024-2028 років ухвалив парламент країни.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в МЗС Ісландії.

 

"Рішуча підтримка України є найважливішим питанням безпеки, яке стоїть перед Ісландією та Європою. Міжнародна правова система, на якій ґрунтується наша безпека і рівень життя, опинилася під загрозою через брутальне вторгнення РФ в Україну", - заявила міністерка закордонних справ Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір.

 

За її словами, саме тому Рейк’явік має зробити свій внесок у захист України "рішучим і конкретним чином".

 

"З цією пропозицією та відповідним зобов'язанням у бюджетному плані закладається міцний фундамент для нашої цілеспрямованої підтримки України", – наголосила глава МЗС.

 

Повідомляється, що довгострокова політика підтримки Києва спрямована на підтримку незалежності, суверенітету, кордонів, безпеки цивільного населення, гуманітарної допомоги та відбудови в Україні.

 

За даними видання, Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гильфадоттір представила уряду відповідну програму 10 жовтня минулого року. Водночас прем'єр-міністр Ісландії Б’ярні Бенедіктссон представив її на розгляд парламенту 12 березня 2024 року.

 

Раніше повідомляли, що Ісландія надасть близько 2 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України в рамках ініціативи Чехії, а також придбання спорядження для українських військовослужбовиць.

 

У листопаді 2023 року Естонія спільно з Ісландією передали Україні ще один військово-польовий шпиталь.

 

Як повідомляла УМ,  наприкінці 2023 року Ісландія оголосила про приєднання до ІТ-коаліції та коаліції з розмінування, утвореної в межах Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн").