Поки допомога бариться: як захисники України креативно нищать ворога

24.04.2024
Поки допомога бариться: як захисники України креативно нищать ворога

Генштаб ЗСУ звітує про втрати противника на 790-ту добу повномасштабної російсько-української війни.

Слідом за Палатою представників США про збільшення військової допомоги Україні повідомив прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.
 
Якщо виконання обіцяного не затягнеться у часі, то в цьому фінансовому році військова допомога країни зросте ще на 500 млн фунтів стерлінгів і загалом становитиме 3 млрд.
 
Ця новина, без перебільшення, знакова, оскільки, на думку експертів, виділені американськими конгресменами кошти дадуть ЗСУ певний перепочинок, але без додаткових ресурсів навряд чи приведуть до зламу в ході війни.
 
Розуміючи ситуацію, наші військові намагаються нищити ворога в досить креативний спосіб. Оператори БПЛА 63-ї механізованої бригади, наприклад, показали відео, де знято момент підриву ворожого укриття.
 
Задум геніально простий. Спочатку повітряний дрон загнав орків під землю, а потім туди під’їхав колісний безпілотник з вибухівкою — і спалахнув священним вогнем. На місці детонації утворилася величезна мертва вирва. 
 
Схоже відео показала днями і Нацполіція Запорізької області. Залізні пташки в умілих руках добре пройшлися по живій силі, фортифікаційних спорудах і бронетехніці ворога. 
 
Найгарячішою точкою фронту й надалі залишається Донецький напрямок. Тут наші захисники б’ються за кожен метр рідної землі, зупиняючи так звані м’ясні штурми.
 
Показовою в цьому сенсі є та ж Новомихайлівка, де ЗСУ наразі контролюють лише близько 20 відсотків території. Аби захопити весь населений пункт і влаштувати в телевізорі акт чергового побєдобєсія, ворог не шкодує ні орків, ні боєприпаси.
 
Як повідомив телеграм-канал «Східний вітер», за пів року запеклого протистояння наші бійці тут знищили понад 300 одиниць ворожої техніки і тисячі окупантів. Проти них там воюють 2 бригади і 8 полків.
 
На місце знищених чмобіків присилають інших. Українські захисники витримують щодня до 10 атак, проте відступати не мають наміру. 
 
І все ж, хоч якими б численними колонами орки йшли у наступ, їхні загони вочевидь не гумові. Днями на болотах повідомили про виведення своїх «миротворців» з Нагірного Карабаху. 
 
«Я чекав, що роспропаганда якось пояснить цей крок, щоб раптом ніхто не подумав, що солдати в Україні закінчуються. Ніт, — прокоментував ситуацію політолог Віктор Андрусів у своєму телеграм-каналі. — Насправді контингент там був невеликим. Під 2 тис. особового складу, 90 БТР, під 400 одиниць різної автомобільної техніки. Цифра не така значна, щоб аж жертвувати інтересами на Кавказі для «СВО». Тому причиною цієї жертви може бути лише одне: не все так райдужно на болотах. Очевидно, що ключове завдання окупантів — підтримка темпів наступу, але втрати вже давно перевищують поповнення. Ще більше проблем у них із бронемашинами».
 
Свої шалені втрати рашисти приховують як можуть. У тимчасово окупованому Маріуполі, за інформацією радника міського голови Петра Андрющенка, 22 квітня густа бавовна посипалася на казарми окупантів і техніку.
 
Спалахнула потужна пожежа, причину якої рашисти пояснили... займанням очерету. Що ж, кожна навіть рослина на українській землі докладається до знищення сил країни-агресора.