В Україні створили дрон здатний досягнути Сибіру – у США невдоволені

12:22, 19.04.2024
В Україні створили дрон здатний досягнути Сибіру – у США невдоволені

Україна ігнорує попередження США про припинення "експлуатації" безпілотників у росії. (Фото з відкритих джерел)

Застереження США щодо використання безпілотників на території Росії Україна ігнорує й продовжує виготовляти супердрони, які вже можуть досягати цілей у Сибіру − за 3000 км від її кордонів, пише британське видання The Economist.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Economist.

 

"Відтоді, як президент Володимир Зеленський визначив пріоритетність цієї технології, Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у безпілотники дальнього радіусу дії, здатні шукати і вражати віддалені цілі. Зараз їх виробляють півдюжини компаній.

 

Найкраща з нових моделей має дальність польоту 3 000 км і здатна досягти Сибіру", - сказано, зокрема, в статті видання.

 

Видання акцентує, що програма з виготовлення подібних дронів була "народжена необхідністю" (адже Захід неохоче надає Україні зброю великого радіусу дії) і вже підірвала значну частину російської нафтової та військової інфраструктури.

 

"Але Білий дім незадоволений. Він підштовхує українців до припинення ударів. Занепокоєння Америки були різними: від зростання ціни на нафту до перспективи неконтрольованого "око за око", в чому Україна могла б програти", − пише The Economist.

 

Видання зазначає, що побоювання щодо останнього зросли наприкінці березня, коли Росія завдала багатомільйонних збитків українській енергетичній інфраструктурі.

 

"Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливість до нових російських крилатих ракет малої висоти Х-69. 11 квітня такі ракети знищили Трипільську електростанцію, розташовану за 40 км від Києва, хоча вона перебувала в зоні досяжності столичних систем ППО "Патріот"", − пише The Economist.

 

Видання додає, що поки що Україна ігнорує американські поради щодо припинення ударів. Зокрема, офіцер розвідки з позивним "Детектив", відповідальний за частину програми, каже, що не отримував інструкцій щодо згортання операцій, але зазначає, що цілі на території РФ постійно змінюються.

 

"Наші цілі змінюються з кожним днем. Ми не даємо росіянам спокою", − цитує видання розвідника.

 

А один з виробників безпілотників стверджує, що не всі американські представники погоджуються з офіційними закликами щодо припинення ударів по РФ.

 

За його словами, його контакти "підморгували", коли передавали це попередження.

 

"Вони приватно говорять нам, щоб ми продовжували", − заявив виробник дронів.

 

Він прогнозує, що українська програма безпілотників у найближчі місяці буде розширюватися.

 

"Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією", − цитує виробника The Economist.

 

Як повідомляла УМ, Амбітні плани Міноборони: 1 мільйон FPV-дронів для ЗСУ.