Україна-Данія: підписано безпекову угоду

15:00, 23.02.2024
Україна-Данія: підписано безпекову угоду

Чергова безпекова угода України на виконання Вільнюської декларації Групи Семи. Відтепер і з Данією. (Фото: Фейсбук gor Zhovkva)

У Львові 23 лютого Президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією.

 

Як інформує УМ, про це 23 лютого повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква у Фейсбуці.

 

Данія стала першою країною не з «Великої сімки» (G7), яка підписала безпекову угоду з Україною.

 

Цьогоріч військова підтримка Данії буде на рівні щонайменше €1,8 мільярда. Також Данський Фонд на підтримку України виділив €8,5 мільярда на поточну підтримку України у 2023—2028 роках

 

В угоді йдеться про підтримку членства України в ЄС і НАТО, реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, подальших санкцій і притягнення росії до відповідальності.

 

Данія також допомагатиме з отриманням винищувачів F-16, навчанням пілотів, обслуговуванні. Країни закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, надання Данією високотехнологічної військової допомоги, серед якої безпілотників, засобів звʼязку, радарів тощо.

 

Угоду підписали терміном на десять років.

 

Напередодні Данія оголосила про 15-й пакет військової допомоги Україні на €161 мільйон (1,7 мільярда датських крон). Ці гроші витратили на закупівлю 15 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм, обладнання для розмінування, на боєприпаси до ППО, безпілотні літальні апарати, радари та засоби звʼязку. Усе це буде доставлено Україні протягом декількох місяців.

 

Раніше Україна вже підписала двосторонні угоди про гарантії безпеки з Великою Британію, Німеччиною та Францією. Усі вони передбачають військову та економічну підтримку.

 

Як повідомляла УМ, Данія передає Україні всю свою артилерію.