Співпраця та відбудова: Україна та Японія підписали 56 документів

09:53, 19.02.2024
Співпраця та відбудова: Україна та Японія підписали 56 документів

Конференція з економічного розвитку та відбудови. (Фото: Телеграм Дениса Шмигаля)

У Токіо під час Конференції з економічного розвитку та відбудови було підписано 56 документів про співпрацю між Україною та Японією.

 

Як інформує УМ, про це 19 лютого повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Телеграмі.

 

«56 документів підписали представники України та Японії в межах Конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо. Серед них міжурядові угоди, меморандуми, домовленості між бізнесами та представниками місцевої влади», - поінформував він.

 

За словами Шмигаля, було підписано міжурядову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, що надзвичайно важливо для японського бізнесу, який планує нові проєкти в Україні.

 

Водночас було підписано більше десятка домовленостей про підтримку відбудови України з потужними японськими організаціями: JICA, JETRO, Експортно-кредитним агентством NEXI та Японським банком міжнародного співробітництва.

 

Крім того, сторони підписали грантові угоди щодо реалізації програм відновлення, а також низку документів між Міністерством аграрної політики України та японськими компаніями, які передбачають надання Україні різної сільгосптехніки та обладнання.

 

«Міжурядовий меморандум про співробітництво у сфері освіти та технологій. Японія один із лідерів у цих сферах. Важливо побудувати справжнє партнерство», - підкреслив глава уряду.

 

Він додав, що Нафтогаз та Японія домовилися про спільний проєкт у сфері вітроенергетики, а оператор газотранспортної системи України підписав Меморандум щодо підготовки до модернізації газокомпресорних станцій. Підписано й інші документи у сфері енергетики, телекомунікацій, інфраструктурного будівництва та екології.

 

«Японія вже показала лідерство щодо фінансової підтримки України. Тепер Японія має стати одним з лідерів українського відновлення та інвестицій в нашу економіку», - резюмував Шмигаль.

 

Нагадаємо, що Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на чолі урядової делегації розпочав візит у Токіо.

 

Він запросив японський бізнес стати частиною українського економічного дива.

 

Як повідомляла УМ, Буданов і посол Японії Кунінорі обговорили «цікаві ідеї».