Нестор Шуфрич підозрюється у фінансуванні Росгвардії в Криму

16:30, 08.02.2024
Нестор Шуфрич підозрюється у фінансуванні Росгвардії в Криму

(Фото СБУ)

Нардеп від забороненої ОПЗЖ Нестор Шуфрич, який підозрюється у державній зраді, був повідомлений про нову підозру - за фінансування Росгвардії у Криму.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють СБУ та ДБР у четвер.

 

На підставі задокументованих фактів слідчі ДБР повідомили Нестору Шуфричу та його юристу про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

 

«За даними слідства, фігурант налагодив схему фінансування російських окупаційних угруповань у тимчасово анексованому Криму. Зокрема, Шуфрич платив гроші Росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на території півострова», – йдеться у повідомленні ДБР.

 

Як уточнює СБУ, лише за 3 місяці 2016 року підконтрольна Шуфричу компанія сплатила окупантам за ці послуги понад пів мільйона російських рублів.

 

 

Йдеться про недобудований профілакторій загальною площею понад 4,5 тис. квадратних метрів, розташований біля моря у селищі Сімеїз. Земельна ділянка площею понад 1,5 га входить до рекреаційної зони та межує із "дачею Медведчука".

 

Зазначається, що росгвардійці мали охороняти нерухомість у Сімеїзі, яка була придбана у підприємств, бенефіціарним власником яких була Оксана Марченко, дружина українського депутата і кума президента рф Медведчука. Відповідну угоду підписала компанія, де виконавчим директором є юрист Шуфрича.

 

«Згодом фігуранти організували підписання договору із структурами Росгвардії на «охорону» об’єкта у Криму, за яким щомісяця переводило на рахунки окупантів сотні тисяч російських рублів. Крім того, підконтрольна Шуфричу компанія регулярно фінансувала бюджет рф, сплачуючи податки та збори», – йдеться у повідомленні бюро.

 

Під час обшуків в офісах афілійованих із нардепом комерційних структур і помешканнях фігурантів у Києві виявлено документацію, печатки та інші речові докази злочинної діяльності.

 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів для притягнення винних до відповідальності.

 

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генпрокурора.

 

Як повідомляла «УМ», у грудні 2023 року Печерський райсуд Києва продовжив Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

15 вересня суд уперше обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Нестора Шуфрича, якого підозрюють у державній зраді.