Китай обурився: в Україні його компаніїї вважають спонсорами війни

16:04, 01.02.2024
Китай обурився: в Україні його компаніїї вважають спонсорами війни

Китай попереджає Україну про наслідки після внесення китайських компаній до переліку спонсорів війни.

Про негативні наслідки для двосторонніх відносин Китай попередив Україну – все через те, що Національне агентство з питань запобігання корупції внесло понад десяток китайських компаній до переліку міжнародних спонсорів війни.

 

Як інформує УМ, про це пише Reuters з посиланням на двох українських високопосадовців.

 

Попередження передали Україні минулого місяця на зустрічі посла Китаю в Києві з українськими урядовцями.

 

Однак китайська сторона не поставила перед Україною жодних умов чи «тимчасових рамок», а натомість просто висловила свою точку зору на рахунок переліку.

 

Одне з джерел Reuters зауважило, що Пекін може «відігратися» за допомогою купівлі українських товарів, адже Китай є великим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.

 

НАЗК зарахувало 48 компаній зі всього світу, включаючи 14 з Китаю, до міжнародних спонсорів війни, за те, що їхня діяльність опосередковано допомагає або сприяє росії у веденні війни проти України. Серед таких — китайські енергетичні гіганти China National Petroleum Corporation (CNPC), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) і China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

 

З початку повномасштабного вторгнення росії Китай жодного разу не підтримав Україну. Пекін підтримував рф і засуджував запроваджені Заходом через збройну агресію санкції проти неї. Загальна торгівля Китаю з росією досягла рекордно високого рівня у 2023 році — $218 мільярдів.

 

24 лютого 2023 року Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало «мирний план» врегулювання війни рф проти України. Пекін закликає до переговорів. План містить 12 принципів, які, на переконання авторів, мають сприяти закінченню війни рф проти України. Слово «війна» в документі не згадується — в англійській версії документа автори використовують слова «конфлікт» і «українська криза».

 

Як повідомляла УМ, Китай міг відправляти нелетальну допомогу росії на війну з Україною.