Всеосяжна війна з рф: готуватися до «конфлікту» закликали в НАТО

13:55, 19.01.2024
Всеосяжна війна з рф: готуватися до «конфлікту» закликали в НАТО

Голова Військового комітету Альянсу, нідерландський адмірал Роб Бауер заявив що Захід повинен готуватися до «всеосяжної війни» з росією.

 

Як інформує УМ, про це він сказав у коментарях журналістам після зустрічі керівників оборони НАТО.

 

Бауер також наголосив, що збройні сили вже готуються до можливого протистояння, втім громадяни теж мають бути готовими до конфлікту, який вимагатиме суттєвих змін у їхньому житті.

 

«Ми маємо усвідомити, що не факт, що ми живемо в мирі. І тому ми (сили НАТО) готуємося до конфлікту з росією. Втім дискусія набагато ширша. Це також промислова база, а також люди, які повинні розуміти, що вони відіграють певну роль», — сказав Бауер.

 

Також адмірал додав, що не все можливо спланувати і не все буде спокійно протягом наступних 20 років.

 

Раніше головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін закликали своїх громадян готуватися до війни. За словами міністра Боліна, ситуація є серйозною.

 

У свою чергу про можливу агресію росії проти країни-члена НАТО за декілька років попередив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

 

Про це повідомило видання Bild.

 

«Ми повинні враховувати, що (президент РФ) Владімір Путін може одного дня напасти навіть на країну НАТО. Наші експерти очікують, що це стане можливим через п'ять-вісім років», - сказавПісторіус.

 

Глава Міноборони Німеччини зазначив, що майже щодня з боку Кремля лунають погрози, зокрема нещодавно – на адресу країн Балтії.

 

Пісторіус вже висунув ідею модифікованої обов'язкової військової служби, щодо якої очікує пропозицій від свого відомства до квітня. За його словами, він також готовий до того, щоб відкрити доступ до збройних сил для солдатів, які не мають німецького громадянства.

 

"Ми не будемо першими збройними силами в Європі, які це зроблять", – сказав міністр, додавши, що в країні є люди, які живуть у ФРН у другому чи третьому поколінні, але ще не мають німецького громадянства.

 

На його думку, наявних сьогодні грошей вже недостатньо для гарантування безпеки країни, тому висловився за реформування так званого "боргового гальма" з міркувань безпеки.

 

«З борговим гальмом" у такому вигляді ми не пройдемо крізь ці кризи неушкодженими. Ми повинні швидко зміцнити нашу обороноздатність у світлі нагальності ситуації, що склалася», - додав Глава Міноборони Німеччини.

 

Додамо, що НАТО у лютому організує масштабні військові маневри, найбільші від кінця холодної війни, їхня мета – стримування росії. А видання Bild повідомило, що отримало доступ до секретного документа Бундесверу – навчального сценарію, який крок за кроком описує, як може розвиватись військовий конфлікт між РФ і НАТО. У сценарії дії Росії та Заходу описуються місяць за місяцем, кульмінацією є розміщення сотень тисяч солдатів НАТО і неминучий початок війни влітку 2025 року.

 

А директор Центру передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій Яніс Сартс заявив, що матеріал Bild ґрунтується на документі, який є навчальним сценарієм.

 

Як повідомляла УМ, НАТО буде сильнішим з Україною.