Надія на Конгрес: США «вичерпали» гроші для нової військової підтримки України

10:16, 04.01.2024
Надія на Конгрес: США «вичерпали» гроші для нової військової підтримки України

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі.

Достатнього фінансування, щоб надавати Україні нові пакети військової допомоги США наразі не мають. Тепер потрібно, щоб Конгрес ухвалив додатковий пакет, аби США надали нову допомогу Україні.

 

Як інформує УМ, про це координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив на відеобрифінгу.

 

«Президент підписав останній пакет допомоги у сфері безпеки, на який ми маємо повноваження щодо коштів. Це все. Нам потрібна додаткова підтримка, щоб ми могли надати Україні додаткову допомогу з безпеки», — заявив Кірбі.

 

За його словами, щоразу коли США виділяють один із пакетів військової допомоги, завжди є затримка в кілька днів, якщо не тижнів, тому ще не все озброєння з останнього пакету військової допомоги доставили в Україну.

 

«Це відбудеться найближчими днями та тижнями. Далі фінансування відсутнє», — уточнив Кірбі.

 

За словами Кірбі, за відсутності додаткового фінансування немає жодного «швидкого» рішення, яким можна було б відновити виділення Україні нових пакетів допомоги у сфері оборони.

 

7 грудня Сенат США знову заблокував законопроєкт про гроші, зокрема для України. Республіканці голосували проти. Напередодні голосування президент США Джо Байден назвав «абсолютною помилкою» і «божевіллям» перспективу відмови США від допомоги Україні. Він каже, що це суперечить інтересам країни, і пообіцяв, що його адміністрація добʼється виділення коштів.

 

Ще у вересні Білий дім звернувся до Конгресу з проханням схвалити пакет фінансування на $106 мільярдів, з яких понад $61 мільярд призначається Україні, а решта на допомогу Ізраїлю, Тайваню і захист кордону з Мексикою. Питання захисту кордону стало ключовим у розбіжностях між демократами й республіканцями в Конгресі. Саме воно гальмує схвалення запиту Білого дому.

 

Як повідомляє УМ, Конгрес США таки розгляне допомогу Україні та схвалив заборону імпорту «ядерки» з рф.