Конгрес США таки розгляне допомогу Україні та схвалив заборону імпорту «ядерки» з рф

11:27, 15.12.2023
Конгрес США таки розгляне допомогу Україні та схвалив заборону імпорту «ядерки» з рф

Остаточно й безповоротно Конгрес США схвалив законопроєкт, що забороняє Сполученим Штатам купувати ядерно паливо з росії.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання  Bloomberg.

 

Законопроєкт, схвалений раніше цього тижня Сенатом, пройшов голосування в Палаті представників у четвер. Тепер його має підписати президент Джо Байден.

 

Положення про ядерне паливо є частиною ширшого плану з відновлення внутрішнього ланцюга постачання урану в США та поетапного зменшення залежності від РФ – найбільшого іноземного постачальника урану в Америку.

 

Це вимагатиме від Міністерства енергетики купувати щонайменше 20 тонн на рік реакторного палива, відомого як HALEU, в американських компаній до кінця 2027 року.

 

Втім, фінансування цих зусиль на мільярди доларів застрягло в Сенаті після того, як республіканці заблокували законопроєкт про допомогу Україні, який передбачав виділення цих грошей.

 

Водночас ухвалений Палатою представників законопроєкт, який забороняє весь імпорт російського урану після 2028 року, перебуває на розгляді в Сенаті.

 

Раніше повідомляли, що Євросоюз знову збільшив імпорт російського ядерного палива та послуг для російських реакторів у 2023 році порівняно з 2021 роком, тобто з періодом до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

 

Перед цим стало відомо, що Словаччина планує перейти з російського ядерного палива на американське і французьке, незважаючи на попередню критику з боку проросійських націоналістів з керівної Словацької національної партії.

 

Також у США заявили, що залежність від російського ядерного палива становить критичну загрозу національній безпеці та кліматичним цілям.

 

Такоє приємною новиною є те, що Верхня палата Конгресу віришила продовжити свою роботу, щоб розглянути деякі "критичні" питання, серед яких - надання допомоги Україні та Ізраїлю, також ситуація на південному кордоні США.

 

Про це повідомила DW.

 

Сенат Сполучених Штатів Америки підтримав заклик Білого дому і поки не піде на різдвяні канікули, щоб розглянути деякі "критичні" питання, серед яких - надання допомоги Україні та Ізраїлю, також ситуація на південному кордоні США.

 

Лідер більшості в Сенаті США, член Демократичної партії Чак Шумер повідомив, що верхня палата Конгресу продовжить обговорення відповідних законопроєктів - вона проведе засідання з цього приводу 18 грудня.

 

Окрім того, як повідомив в четвер, 14 грудня, американський телеканал Fox News, посилаючись на службовий лист за підписом старшого радника Білого дому зі зв'язків з громадськістю Ендрю Бейтса, Адміністрація президента США Джо Байдена закликала обидві палати Конгресу розглянути ці питання та не йти на заплановані різдвяні канікули.

 

Втім, Палата представників, у якій нині більшість представляють члени Республіканської партії, 13 грудня вже провела підсумкову сесію. 14 грудня останнє засідання у 2023 році за планом мав провести й Сенат США. До роботи обидві палати Конгресу за планом мають повернутися лише 9 січня.

 

На своїй останній сесії Палата представників США ухвалила схвалений раніше Сенатом проєкт оборонного бюджету країни обсягом 886,3 мільярда доларів. До нього входить і плановане виділення військової допомоги Києву у розмірі 300 мільйонів доларів. Передбачається, що таку суму США виділить на військову допомогу Україні в 2025 і 2026 роках.

 

За кілька днів до цього робочу поїздку до США здійснив президент України Володимир Зеленський. У ході візиту він, серед іншого, зустрівся з американськими сенаторами, проте це не змогло вплинути на ситуацію із блокуванням допомоги.

 

Як повідомляла УМ, Конгрес США йде на зимові канікули: допомога Україні на паузі.