У Вільнюсі презентували концепцію розмінування території України

14:51, 02.12.2023
У Вільнюсі презентували концепцію розмінування території України

Литва розвиває стратегію розмінування на території України

В Литві відбулася презентація оновленої концепції "Коаліції з розмінування", яку представив міністр національної оборони країни Арвідас Анушаускас.

 

Ця концепція включає елементи гуманітарного розмінування деокупованих територій та дії на лінії зіткнення з потенційним ворогом. Зазначено, що до протимінної коаліції, яка має працювати на території України, планує приєднатися 22 країни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило Міністерство оборони України.

 

“Міни та нерозірвані снаряди, якими Росія засіяла наші землі, – це не лише перешкода контрнаступу. Це – удар по наших дітях та онуках. Заміновані країни продовжують потерпати від цих невидимих убивць десятиріччями після закінчення воєн”, – сказав під час презентації у Вільнюсі заступник міністра оборони України Юрій Джигир.

 

Литва погодилась очолити важкий напрямок боротьби. Розширення роботи коаліції на зону бойових дій – підтверджує готовність швидко враховувати найгостріші проблеми і знаходити шляхи їх вирішення.

 

За словами Арвідаса Анушаускаса, для литовської сторони реалізація цього питання є основним пріоритетом в наданні допомоги Україні на 2024-2026 роки.

 

Нагадаємо, французька компанія СEFA домовляється з українськими партнерами про виробництво запчастин до машин для розмінування SDZ (Zone Demining System). Про це йшлося під час зустрічі міністра економіки України Юлії Свириденко з членами Французької асоціації підприємств сухопутної оборони та безпеки (GICAT) в Парижі.

 

Раніше швейцарська компанія, яка виготовляє системи GCS-200, відкрила в Києві сервісний центр. Фірма Global Clearance Solutions, яка є виробником роботизованих систем розмінування, відтепер працюватиме і в Україні.

 

Як повідомляла УМ, украінське  розмінування становить виклик для військових і фермерів, заявлено потребу у 150 системах лише від Міністерства економіки.