Контрнаступ ЗСУ не став проривом через затримки західної зброї – ексглава ЦРУ

11:31, 02.12.2023
Контрнаступ ЗСУ не став проривом через затримки західної зброї – ексглава ЦРУ

Ексглава ЦРУ наголосив, що причиною невдач українського контрнаступу є затримки в постачанні зброї

Ексглава ЦРУ Девід Петреус вказав, що українські сили не досягли очікуваного успіху в контрнаступі влітку 2023 року через труднощі з постачанням західної зброї.

 

На презентації книги "Конфлікт: еволюція ведення війни з 1945 року до України", яку випустили у жовтні, він висловив оцінку ситуації та підкреслив, що відсутність необхідної підтримки взяла верх на досягненні важливих стратегічних перемог. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє 1 грудня «Голос Америки».

 

За словами Петреуса, 2023 рік став роком, коли "всі спостерігали, чи вдасться досягти прориву будь-якій зі сторін".

 

“Чому Україна опинилася в такій ситуації, як зараз на полі бою?... Ми бачили наші затримки із надання їм [військової техніки], наші танки лише нещодавно дісталися до них. Наша затримка в ухваленні рішень щодо [танків] M1, затримки зі схваленням танків Leopard, ми затримали рішення щодо касетних боєприпасів, які могли бути дуже корисними, системи ракет більшого радіусу дії для реактивних систем залпового вогню, і врешті літаки західного зразка", – сказав Петреус.

 

Він зазначив, що у військовій доктрині США йдеться, що для прориву лінії оборони, створеної країною-агресором Росією на півдні окупованої України, потрібна перевага у повітрі, а також багато інших можливостей.

"І ми цього не дали українцям", – констатував він.

 

Петреус і член британської Палати лордів Ендрю Робертс, які виступили співавторами книжки, також описують "різні можливості, які потрібні Україні" і які "ми можемо надати їм, щоб спробувати досягти прориву наступного року, коли погодні умови будуть сприятливішими, ніж узимку". Петреус вказує на помилки Заходу, які частково спричинили війну в Україні.

 

"Думаю, що одна з причин, чому [президент РФ] Володимир Путін, мабуть, вирішив, що йому вдасться уникнути відповідальності за це потужне вторгнення в Україну, полягає в тому, що ми не зробили достатньо після окупації Криму. Ми вийшли з Афганістану, він це бачив, ми не мали стратегічного терпіння, і так далі. Ось чому, я думаю, що президент Байден неодноразово заявляє, що ми маємо допомогти Тайваню", – пише Петреус, додаючи, що Захід має активніше реагувати на погрози з Китаю, щоб не допустити війни у Тайвані.

 

Ситуація навколо України є повчальним прикладом для Китаю, упевнений він.

 

"Нам потрібно пам'ятати: те, що ми робимо в одній частині світу, відбивається в інших частинах світу. Наприклад, якщо наш Конгрес не може впоратися з постійною підтримкою України, це надсилає сигнал до Індо-Тихоокеанського регіону", – вважає ексглава ЦРУ.

 

Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не досягла бажаних результатів під час літнього контрнаступу, але він задоволений тим, що ЗСУ не відступають.