Дають задню: деякі країни ЄС намагаються послабити план із застосування санкцій проти рф

10:47, 26.11.2023
Дають задню: деякі країни ЄС намагаються послабити план із застосування санкцій проти рф

Низка великих країн ЄС виступає за помʼякшення санкцій проти росії у новому пакеті.

Помʼякшення антиросійських санкцій у новому, 12-му пакеті, який спрямований на боротьбу з обходом заборони імпорту ключових товарів через треті країни.домагається група «великих країн» Євросоюзу.

 

Як інформує УМ, про це пише Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

 

Йдеться про заплановані обмеження, які заборонять купувати через компанії-посередники, зареєстровані в третіх країнах, деякі ключові товари, такі як напівпровідники, що можуть використовуватися для військового виробництва. За планом, компанії-експортери таких товарів мають перед продажем вносити певну суму на депозитний рахунок. Якщо зʼясується, що продукція призначена для росії і обходить санкції, то щонайменше половина цієї суми має піти до спеціального фонду для підтримки України, а контракт має бути розірваний. Крім того, експортерів у новому пакеті зобовʼяжуть повідомляти про порушення санкцій компаніями із третіх країн.

 

Неназвані «великі країни» ЄС, як кажуть джерела, сумніваються в реалізації такого плану і побоюються, що такий крок зробить продукцію європейських компаній менш конкурентоспроможною. Вони хочуть скоротити перелік товарів, які підпадуть під обмеження.

 

Нагадаємо, що 15 листопада 2023 року стало відомо, що Єврокомісія завершила розробку 12 пакета санкцій проти росії та передала його на розгляд країнам-членам ЄС. Пакет пропонує санкції проти 120 фізичних та юридичних осіб, обмеження на імпорт та експорт, а також заходи, повʼязані з граничними цінами на нафту та з обходом вже існуючих санкцій.

 

Словаччина вже заявила, що блокуватиме пакет, якщо з нього не приберуть обмеження щодо ядерного палива, оскільки для її станцій рф — єдиний постачальник. Угорщина також погрожувала блокуванням.

 

Як повідомляла УМ, Санкції не завада: до Греції російська нафта потрапляє через Туреччину.