Стаття Залужного: як відреагували Білий дім та Кремль

13:20, 03.11.2023
Стаття Залужного: як відреагували Білий дім та Кремль

Залужний під час наради із генералами НАТО. (facebook.com/CinCAFU)

Резонансна стаття головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного для журналу The Economist не залишила байдужими ні західних партнерів України, ні її ворога – Московію.

 

На аналітику «залізного» генерала відреагували, як у Білому домі, так і у Кремлі.

 

Як інформує Україна молода, офіційний Вашингтон вважає, що стаття Залужного підкреслює важливість продовження допомоги Україні, передає Голос Америки.

 

Зокрема, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив під час брифінгу у Білому домі:

 

«Ми розвиваємося, ми вже еволюціонували у тому, що надаємо Україні, так само, як еволюціонувала сама війна. І я підозрюю, що цей процес триватиме. Нам було б значно простіше це зробити, якби Конгрес ухвалив додаткове фінансування для підтримки України».

 

Пан Кірбі також зазначив, що у процесі війни змінюються потреби сторін, в тому числі щодо систем озброєнь, які партнери надають Україні. І додав, що пакет допомоги передбачає не лише нові можливості для України, але також поповнення засобів самих Сполучених Штатів.

 

Натоміть у Кремлі не погодилися зі словами Валерія Залужного про те, що війна зайшла у глухий кут.

 

Так, речник президента росії Дмітрій Пєсков гонорово заявив "Ні, він не зайшов у глухий кут. Росія послідовно продовжує проведення спеціальної військової операції. Всі цілі, які ставилися, повинні бути виконані.

 

Київському режиму вже давно потрібно було зрозуміти, що навіть говорити про якісь перспективи перемоги київського режиму на полі бою – це абсурдно. І чим раніше київський режим для себе це усвідомить, тим скоріше відкриються якісь перспективи".

 

Нагадаємо, в інтерв'ю The Economist головнокомандувач ЗСУ зауважив, що західні країни досі стримуються від надання Україні найновіших озброєнь. На його думку, ситуація на фронті зайшла у глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Йому це нагадує події Першої світової війни.

 

Генерал вважає, що для виходу з глухого кута потрібен потужний технологічний стрибок.

 

Як повідомляла «УМ», у своїй статті Залужний вказує на те, що війна з рф стала позиційною, і для перелому потрібно зробити п'ять пріоритетних кроків: подолати перевагу ворога у повітрі, покращити можливості прориву мінних перешкод, посилити контрбатарейну боротьбу, забезпечити ефективну підготовку українських резервів та підвищити ефективність радіоелектронної боротьби.