ХАМАС почав евакуацію з Сектора Гази

10:51, 01.11.2023
ХАМАС почав евакуацію з Сектора Гази

У Секторі Газа наразі дуже "гаряче" й небезпечно.

ХАМАС, палестинське угруповання, заявило, що деякі іноземці та поранені палестинці можуть евакуюватися з Сектора Гази до Єгипту. Українців поки серед них немає.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Bloomberg із посиланням на представника Міністерства внутрішніх справ Гази та посол України в Єгипті Микола Нагорний в ефірі Радіо Свобода.

 

Як заявляє міністерство, близько 81 пораненого палестинця виїдуть через прикордонний перехід Рафах для лікування в єгипетських лікарнях.

 

Крім того, деякі іноземці та особи з подвійним громадянством, як очікується, також зможуть потрапити до Єгипту. Зокрема, до списку увійшли працівники Міжнародного комітету Червоного Хреста, громадяни Австралії, Австрії, Йорданії та Індонезії.

 

Посол України в Єгипті Микола Нагорний повідомив, що наразі близько 500 людей отримали дозвіл на виїзд з Сектору Гази. Проте поки це не стосується українських громадян.

 

"Близько 500 людей отримали дозволи. Принцип більш-менш схожий, що країни йдуть за алфавітом. Але поки це не наші громадяни", - сказав Нагорний.

 

За даними посла України в Єгипті, зросла кількість українців, які потребують евакуації з Сектору Гази. Зараз в списку, який є у посольства, значаться 358 людей.

 

За даними посольства, на території Гази є українці в лікарнях, які поранені або хворі. Їхній евакуації в разі надання дозволу має сприяти египетський Червоний Хрест, каже посол:

 

"Встановили контакти з Єгипетським червоним Хрестом. Тобто єгипетська сторона буде у випадку, коли буде дозволено евакуацію, готова надати сприяння у вивезені цих людей на територію Єгипту", - додали в посольстві.

 

Нагадаємо, що 12 жовтня Армія оборони Ізраїлю опублікувала звернення до жителів Гази з закликом евакуюватися на південь задля власної безпеки.

 

КПП Рафах знаходиться на кордоні між єгипетським Синайським півостровом і контрольованою ХАМАСом Газою, на півдні анклаву.

 

Раніше ЗМІ писали про його закриття через ізраїльські удари. Однак Єгипет стверджує, що КПП Рафах відкритий, а евакуація неможлива через ізраїльські бомбардування. Ізраїль заявляє, що терористичне угрупування ХАМАС перешкоджає евакуації палестинців із північної частини Сектора Гази.

 

14 жовтня омбудсмен Дмитро Лубінець прибув до Каїру, щоб допомогти налаштувати механізм евакуації громадян України з Сектора Гази.

 

16 жовтня стало відомо, що Єгипет отримав список українців для евакуації.

 

Як повідомляла УМ, війна між Ізраїлем і ХАМАС вже забрала життя 31 журналіста.