Україна отримала гелікоптери Мі-8 від Хорватії

09:50, 20.10.2023
Україна отримала гелікоптери Мі-8 від Хорватії

Мі-8: радянський багатоцільовий вертоліт, розроблений ОКБ М. Л. Міля на початку 1960-х років. (Фото: ukroboronprom)

У межах військової допомоги Україні Хорватія передала Києву вертольоти Мі-8.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі зі своїм хорватським колегою Маріо Баножичем у Вашингтоні, йдеться в стенограмі міністерства оборони США.

 

За словами Остіна, США цінують відданість Хорватії справі допомоги Україні та бачать це у "численних пожертвах" військової техніки, в тому числі гелікоптерах Мі-8, а також у розгортанні військ у складі бойових груп НАТО в Польщі, Литві та Угорщині і гуманітарній допомозі.

 

"І все це робить реальний внесок у боротьбу України за свободу. Я з нетерпінням чекаю на ваші погляди на виклики, пов'язані з жорстоким вторгненням РФ до її мирного сусіда України", – додав глава Пентагону.

 

Ще у березні 2023 року Баножич, перебуваючи в Україні з неоголошеним візитом, зазначив, що Загреб опрацьовує питання надання Києву вертольотів Мі-8 та допомогу з розмінуванням.

 

У серпні прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським оголосив про підготовку чергового пакета військової допомоги Україні вартістю 30 мільйонів євро, не розкривши його деталі.

 

Після цього перший віцепрем'єр України Юлія Свириденко та прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович підписали міжурядову угоду про співробітництво у сфері розмінування.

 

Як повідомляла УМ, московія втратила третину авіапарку гелікоптерів Ка-52.