Наслідки саміту Кім-Путін: КНДР наростила вантажоперевезення в рф

13:01, 08.10.2023
Наслідки саміту Кім-Путін: КНДР наростила вантажоперевезення в рф

Різке збільшення залізничного сполучення на кордоні КНДР-Росія після саміту Кім-Путін (Фото: Copyright © 2023 by Planet)

Після зустрічі лідерів обох держав у вересні проєкт Beyond Parallel американського Центру стратегічних і міжнародних досліджень зафіксував різке зростання кількості вантажних перевезень між Північною Кореєю та росією.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Beyond Parallel.

 

Супутниковий знімок залізничного об'єкта в північнокорейському місті Туманган, що на кордоні з Росією, від 5 жовтня 2023 року зафіксував безпрецедентну кількість вантажних вагонів – загалом близько 73.

 

Активність у Тумангані набагато вища за ту, яку американські аналітики з Beyond Parallel спостерігали на об'єкті протягом останніх п'яти років – навіть до пандемії коронавірусу. До того ж поруч із ним триває будівництво, ймовірно, нового складського приміщення.

 

"З огляду на те, що Кім і Путін обговорили на останньому саміті деякі питання військового обміну та співпраці, різке збільшення залізничного руху, ймовірно, свідчить про постачання Північною Кореєю зброї та боєприпасів до Росії", – йдеться в публікації.

 

Аналітики застерігають, що зробити точні висновки неможливо, адже всі вантажі на супутниковому знімку накриті брезентом. Але вони нагадують, що саме в Тумангані вже фіксували російські залізничні вагони в листопаді 2022 року, коли США вперше заявили про постачання зброї з КНДР російським терористам групи Вагнера.

 

На думку аналітиків, в обмін на зброю Кім може отримати вкрай необхідну енергетичну і продовольчу допомогу, а також передові збройові технології, в тому числі пов'язані з міжконтинентальними балістичними ракетами, підводними човнами з ядерними балістичними ракетами і військовими розвідувальними супутниками.

 

Існують побоювання, що потенційна передача російських технологій збільшить загрозу, пов'язану зі зростаючим арсеналом ядерної зброї і ракет, призначених для завдання ударів по США, Південній Кореї і Японії.

 

Як інформує УМ, Сі Цзіньпін запросив путіна і мішустіна до Китаю.