Україна може вступити до ЄС, якщо виконає домашнє завдання і подолає корупцію — Шарль Мішель

09:29, 04.10.2023
Україна може вступити до ЄС, якщо виконає домашнє завдання і подолає корупцію — Шарль Мішель

Україна має усі шанси стати повноправним членом ЄС, якщо виконає усі вимоги

Україна може стати членом Європейського Союзу до 2030 року за умови, якщо «обидві сторони виконають домашні завдання».

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова Європейської Ради Шарль Мішель в інтерв’ю німецькому тижневику Der Spiegel.

 

За його словами, Україна та інші кандидати на вступ мають реалізувати реформи, подолати корупцію та виконати правові передумови. Також державам-членам ЄС необхідно чітко розуміти, чого вони хочуть досягти разом, де їхні пріоритети, і на що вони хочуть витрачати гроші, прискоривши процеси ухвалення рішень. 

 

«Заможна і безпечна Україна – у наших власних інтересах. Найпізніше з часу її опору Росії стало видно: місце України – в ЄС, і при цьому – незабаром, а не коли-небудь. У такий спосіб Євросоюз показав би, що він дієздатний з погляду геополітики», – зазначив Мішель.

 

На його думку, весь світ, і, схоже, Володимира Путіна також здивувало, як швидко ЄС зміг узгодити санкції проти РФ за її вторгнення в Україну. Мовляв, навряд чи хтось очікував, що Євросоюз стане першими, хто поставить Україні зброю. Водночас він наголосив, що геополітичний вплив не завжди вимірюється лише у військовій могутності. 

 

«В Організації Об’єднаних Націй я позиціоную ЄС як лідера у захисті багатостороннього світового порядку, заснованого на законах. Якщо цю роль не зіграємо ми, то інші створять інший світопорядок – без наших цінностей і правил. І якщо це станеться, ми можемо втратити все», – пояснив він.

 

Відповідаючи на запитання про те, що він вважає найсерйознішим провалом за час свого перебування на посаді голови Євроради, Мішель зазначив: “Ми не змогли стримати Росію, щоб вона не вчинила нападу на Україну. Наслідки цього жахливі”.

 

Як повідомляла УМ, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що Україна вже досягла значних успіхів у своєму шляху до вступу в Європейський союз.Проте вона підкреслила, що повноправне членство в ЄС є процесом, який базується на конкретних досягненнях та заслугах.