росія «легально» купуватиме в Ірану далекобійні ракети у жовтні

11:58, 28.09.2023
росія «легально» купуватиме в Ірану далекобійні ракети у жовтні

Іран передасть РФ балістичні ракети.

Перемовини про постачання далекобійних ракет останній на тлі наближаючогося завершення дії резолюції ООН 2231 від 2015 року, яка вводила санкції та обмежувала іранську сторону у продажі озброєння, активізували Іран та росія.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Американський інститут вивчення війни (ISW).

 

Американський інститут вивчення війни вважає, що країни після 18 жовтня, коли спливає термін резолюції, можуть остаточно домовитися про ракети, які рф використає у війни проти України.

 

На це вказує те, що 20 вересня міністру оборони росії Сергію Шойгу в Ірану провели екскурсію по арсеналу безпілотників, ракет та протиповітряної оборони. Зокрема, йому продемонстрували крилату ракету Paveh, балістичні ракети Ababil та Fattah, а також нову пускову установку безпілотника Shahed-136.

 

Шойгу також обговорював із міністром оборони Ірану бригадним генералом Мохаммадом Резою Аштіані закінчення терміну дії резолюції Ради безпеки ООН, яка обмежує можливості Ірану легально продавати ракети з радіусом дії понад 300 кілометрів.

 

За даними розвідок, зокрема і української, росію найбільше цікавлять балістичні ракети Fateh-110 та гіперзвукові Zolfaghar. Перша має бойову частину вагою до 650 кілограмів і здатна летіти на відстань до 300 кілометрів, а друга має бойову частину до 580 кілограмів і радіус дії до 700 кілометрів.

 

Як повідомляла УМ, Іран планує відправити в росію ракети та безпілотники для війни з Україною.