Затримання високопосадовця: Нідерланди розкривають схему незаконного експорту авіазапчастин до Росії

09:41, 18.09.2023
Затримання високопосадовця: Нідерланди розкривають схему незаконного експорту авіазапчастин  до Росії

Чиновник Міноборони Нідерландів у обхід санкціям ЄС постачав на московію авіадталі

У Нідерландах затримали високопосадовця Міністерства оборони, якого підозрюють у незаконному експорті авіадеталей до Росії. За звинуваченням, він використовував треті країни для обходу санкцій Європейського Союзу, які діють проти Росії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Euractiv.

 

"Слідча інформація привела 30 серпня до обшуку за місцем проживання та арешту 48-річного чоловіка з міста Арнема. Його також підозрюють в обході санкційного законодавства через свої компанії… шляхом експорту авіаційних деталей до Росії", йдеться у повідомленні.

 

Відомо, що за місцем його проживання вилучили документи, цифрові носії інформації та боєприпаси. Вказується, що чоловік працює в Міністерстві оборони.

 

Його 53-річного спільника, який і надав слідству необхідну інформацію, щоб вийти на слід чиновника Міноборони, взяли під варту за день до цього.

Обидвох чоловіків звинувачують в експорті запчастин до Росії через треті країни після початку повномасштабної війни в Україні та запровадження санкцій ЄС у лютому минулого року.

 

Ця новина з'явилася через тиждень після того, як латвійський сайт розслідувань iStories опублікував матеріал про те, як західні компанії реекспортують запасні частини для літаків до Росії через треті країни, в тому числі через литовські компанії.

 

Після тижнів переговорів країни-члени ЄС у червні погодили новий пакет санкцій проти Росії, спрямований на ухилення від санкцій,  з боку компаній з ЄС через треті країни.

 

З початку повномасштабної війни Служба державних доходів Латвії порушила понад 200 кримінальних справ за фактами порушення санкцій, але поки не змогла покарати жодного експортера.

 

Як повідомляла УМ, Рада Європейського Союзу ухвалила рішення продовжити обмежувальні заходи проти росії у зв’язку із її агресією проти України. Санкції продовжено на наступні півроку, до 31 січня 2024 року.