ЄС закликає Польщу, Угорщину та Словаччину бути конструктивними щодо українського зерна

19:21, 17.09.2023
ЄС закликає Польщу, Угорщину та Словаччину бути конструктивними щодо українського зерна

Україна була одним із провідних світових експортерів зерна до того, як вторгнення Росії 2022 року зменшило її здатність доставляти сільськогосподарську продукцію на світові ринки через чорноморські порти.

Польщу, Угорщину та Словаччину Європейська комісія закликала бути конструктивними після того, як вони в односторонньому порядку заявили, що продовжуватимуть заборону імпорту зерна з України попри рішення Єврокомісії скасувати цю заборону на європейському рівні.

 

Як інформує УМ, про це 17 вересня повідомило агентство Reuters.

 

«Ми знаємо про оголошення деяких держав-членів щодо односторонніх заходів (щодо заборони на імпорт зерна з України - УМ.). Зараз важливо, щоб усі країни працювали в дусі компромісу та конструктивно взаємодіяли», - сказала речниця Єврокомісії у неділю.

 

Польща, Словаччина та Угорщина оголосили в п'ятницю, що збережуть власні обмеження на імпорт українського зерна попри рішення Єврокомісії.

 

«Зараз ми зосереджені на тому, щоб запрацювала нова система, про яку ми нещодавно оголосили», — сказала речниця Єврокомісії, додавши, що зустріч із представниками всіх зацікавлених країн ЄС у понеділок дасть можливість продовжити обговорення цього питання.

 

Нагадаємо, що у травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

 

А 15 вересня Єврокомісія оголосила, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зернового експорту до п’яти сусідніх країн.

 

Як повідомляла УМ, США закликали 14 країн не купувати в рф крадене українське зерно.