Бухарест висловив протест дипломату рф через падіння «Шахедів» в Румунії

15:29, 10.09.2023
Бухарест висловив протест дипломату рф через падіння «Шахедів» в Румунії

Румунські фахівці ще досліджують уламки та встановлюють деталі їхнього падіння на території Румунії. (Inquam Photos)

Державний секретар зі стратегічних питань Румунії Юліан Фота викликав керівника російської дипломатичної місії у Бухаресті і висловив йому протест у зв’язку з падінням дронів-камікадзе «Шахед» на румунському березі Дунаю.

 

Цими безпілотниками росія атакувала українські порти на Дунаї, але два з них впали і вибухнули в Румунії.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Digi24 у неділю.

 

"Державний секретар зі стратегічних питань Юліан Фота висловив протест румунської сторони у зв’язку з порушенням повітряного простору Румунії після виявлення біля кордону з Україною фрагментів безпілотників, схожих на ті, які російські сили використовують для агресії проти України.

 

Одночасно румунський посадовець засудив систематичні, невиправдані і варварські атаки російських сил проти українського населення та цивільної інфраструктури, у тому числі над Дунаєм поруч з кордоном Румунії, що створює загрозу для румунських громадян", - зазнаачється у повідомленні.

 

Відомо, що тимчасового повіреного у справах рф у Бухаресті викликали 9 вересня.

 

Повідомляється, що пан Фота передав російській стороні вимогу припинити атаки на українське цивільне населення та інфраструктуру, у тому числі ті, що створюють загрозу для румунських місцевих мешканців.

 

Напередодні, 9 вересня Міноборони Румунії повідомило, що фахівці знайшли уламки ще одного дрона схожого на такі, що використовує росія, за 2,5 км на південний схід від селища Плауру – навпроти українського Ізмаїла.

 

Румунські фахівці ще досліджують уламки та встановлюють деталі їхнього падіння на території Румунії. Речник Міноборони не став називати відстань між двома точками, де знайшли уламки дронів, але підтвердив, що це два різних місця.

 

Як повідомляла «УМ», ще 4 вересня Україна повідомила, що під час російської атаки "Шахедами" на Ізмаїл та Рені два дрони впали на території Румунії.

Румунська сторона спершу категорично заперечувала інцидент, але 6 вересня підтвердила знахідку фрагментів, схожих на уламки безпілотника.