Непрохані «гості»: «Шахеди» здетонували на території Румунії - МЗС України

11:58, 04.09.2023
Непрохані «гості»: «Шахеди» здетонували на території Румунії - МЗС України

"Шахеди" добралися вже й до Румунії. (Фото: Фейсбук Oleg Nikolenko)

У ніч на понеділок 4 вересня  під час масованої повітряної атаки рф в районі Ізмаїльського порту в Одеській області російські дрони типу Shahed впали і здетонували на території Румунії.

 

Як інформує УМ, про це у Фейсбуці повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

 

"За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські "Шахеди" впали та здетонували на території Румунії, - зазначив він.

 

Ніколенко назвав це черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО.

 

"Закликаємо партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав", - підкреслив речник МЗС.

 

У свою чергу в Міністерстві оборони Румунії заперечили інформацію української сторони про падіння російських ударних дронів на території Румунії під час нічної атаки 4 вересня.

 

Заяву про це опублікувало 4 вересня Міністерство національної оборони Румунії.

 

Румунське оборонне відомство заявило, що "категорично заперечує" падіння російських безпілотників на території Румунії: "Міністерство категорично заперечує інформацію, що з'явилася в публічному просторі, про так звану ситуацію... за якої російські безпілотники впали на національну територію Румунії".

 

"Відповідальні структури Міністерства національної оборони у реальному часі моніторили ситуацію у зв’язку з атакою російських безпілотників проти інфраструктури біля українських портів на Дунаї і минулої ночі, і в суботу та неділю. У жодному з епізодів використані РФ ударні засоби не становили прямої воєнної загрози для національної території чи територіальних вод Румунії", – йдеться у заяві.

 

Одночасно міністерство наголосило, що вважає ці атаки РФ невиправданими і такими, що суперечать міжнародному гуманітарному праву.

 

Як повідомляла УМ, вночі 4 вересня сили та засоби Повітряних сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищили на півдні та сході України 23 ворожі ударні БпЛА. Усього були зафіксовані пуски 32 дронів, які атакували Одеську і Дніпропетровську області.