Данія зобов’язалася передати Україні 19 винищувачів F-16

19:53, 20.08.2023
Данія зобов’язалася передати Україні 19 винищувачів F-16

Зеленський та Фредеріксен у кабіні F-16. (facebook.com/mettefrederiksen.dk/ Офіс президента)

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявляє, що очолюваний нею уряд передає Україні 19 американських багатоцільових винищувачів F-16.

 

Як інформує Україна молода, про ро це Метте Фредеріксен заявила під час прес-конференції з президентом України, який прибув до Данії 20 серпня.

 

«Ви і ваші земляки продемонстрували нам, що таке справжня хоробрість. За це ми вам зобов'язані всією підтримкою. Від початку війни Данія була на вашому боці, бо ваша свобода – це наша свобода. Ми також знаємо, що вам потрібно ще. Саме тому ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 F-16 в Україну», - сказала прем’єрка Данії.

 

Пані Фредеріксен уточнила, що наразі в Данії більше 70 військових з України, які прибули на навчання на F-16. Тож вона сподівається, що до Нового року перша група із 6 літаків попрямують в Україну. У наступному році - ще 8 літаків полетять до України, а в 2025 році – ще 5 літаків.  

 

 

Тоді як сам Володимир Зеленський написав у соцмережах: «Дуже конкретні, змістовні, сильні переговори з Метте Фредеріксен. Наші пілоти та інженери вже розпочали навчання в Данії. 19 літаків F-16 будуть надані нашій державі Данією. Працюємо над швидкістю підготовки.

 

Окремо обговорили сьогодні й можливість розширення тренувальних місій. Алгоритм зрозумілий. Наша коаліція F-16 доводить свою ефективність. Дякую тобі, Даніє!».

 

Під час спілкування з журналістами в ангарі з данськими F-16глава держави пояснив, чи будуть ці винищувачі використовуватися на території росії.

 

«Умови щодо Росії? Ми про це не говорили, справді. Для нас головне – це деокупувати, звільнити наші території. Це зараз наша конкретна місія захистити себе, але також питання не лише щодо контрнаступу. Ми ж не росіяни, нам потрібна українська земля», – заявив Зеленський.

 

За його словами, протиповітряна оборона для України також є основною метою, щоб захистити будинки, людей, солдатів, воїнів.

 

 

До речі, частина українських воїнів уже в Данії. Президент привітався із ними на пресконференції.

 

І повідомив, що уже починаються тренувальні місії для українців, які навчатимуться у Данії. Він зазначив, що не хоче нічого казати про ймовірні дати завершення навчань та передачі літаків.

 

Як повідомляла «УМ», раніше, цього ж дня, 20 серпня, Зеленський повідомив про «проривну домовленість» з урядом Нідерландів щодо винищувачів F-16. Йдеться про 42 винищувачі, які Нідерланди передадуть після підготовки українських пілотів.