Не потисла руку росіянці: Ольга Харлан дискваліфікована на ЧС у Мілані, фото

15:14, 27.07.2023
Не потисла руку росіянці: Ольга Харлан дискваліфікована на ЧС у Мілані, фото

Українську шаблісткуОльга Харлан дискваліфікували за відмову тиснути руку росіянці. (Фото: Фейсбук НОК України та олімпійська команда/NOC of Ukraine and the Olympic Team)

За відмову тиснути руку переможеній росіянці українську шаблістку Ольгу Харлан дискваліфікували на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Tribuna із посиланням на журналіста Євроспорту Марко Аркарі.

 

Згодом цю інформацію підтвердила Національна федерація фехтування України. 

 

Харлан на старті турніру перемогла росіянку Анну Смирнову з вражаючим рахнком (15:7).

 

Після завершення бою вона відмовилася тиснути руку Смірновій, пропонуючи "стукнутися" зброєю. Не отримавши відповіді, Харлан залишила доріжку.

 

Смірнова подала протест проти Харлан через відсутність "прояву поваги" і понад 50 хвилин перебувала на доріжці після матчу. Згідно правил Міжнародної федерації фехтування відсутність "прояву поваги" карається чорною карткою - дискваліфікацією з турніру.

 

 

Попри це, у лайвтабло до наступного раунду пройшла саме Харлан. Вона мала зустрітитися з болгаркою Йоаною Ілієвою. Однак бій не відбувся. У лайвтабло було відзначено, що до наступного раунду автоматично проходить Ілієва.

 

Таким чином, Харлан все ж дискваліфікували за відмову вітати росіянку. Українська команда намагалася оскаржити це рішення, однак це не вдалося.

 

 

Зауважимо, що Харлан взяла участь у чемпіонаті світу на наступний день після того, як Міністерство молоді та спорту України припинило бойкот міжнародних змагань, де атлети з росії чи білорусі виступають у нейтральному статусі.