Саміт НАТО у Вільнюсі вирішив зблизити Альянс з Україною

20:04, 11.07.2023
Саміт НАТО у Вільнюсі вирішив зблизити Альянс з Україною

Союзники погодили пакет із трьох елементів, спрямованих на зближення України з НАТО. (nato.int)

Лідери країн НАТО ухвалили рішення про зближення Альянсу з Україною і зміцнення колективного стримування й оборони НАТО вже у перший день саміту у Вільнюсі 11 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на офіційному сайті НАТО у вівторок ввечері.

 

«Союзники погодили пакет із трьох елементів, спрямованих на зближення України з НАТО. У нього входять нова багаторічна програма допомога з метою сприяти переходу українських Збройних сил із радянських стандартів на стандарти НАТО, і допомога у відновленні сектора безпеки й оборони України, покриваючи такі найважливіші потреби, як паливо, обладнання для розмінування й медичні матеріали», – ідеться в релізі.

 

Лідери НАТО також домовилися про створення ради Україна – НАТО, у першому засіданні якого візьме участь президент України Володимир Зеленський.

 

"Союзники також підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодилися скасувати вимогу щодо плану дій щодо членства", – ідеться в заяві.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що "це сильний пакет для України й чіткий шлях до її членства в НАТО".

 

«Ми підтвердили, що Україна стане членом НАТО, і погодились вилучити вимогу про План дій щодо членства. Це змінить шлях України з двокрокового процесу до однокрокового процесу. Ми також дали зрозуміти, що ми оголосимо про запрошення Україні приєднатися до НАТО, коли союзники погодяться і будуть досягнуті умови», - сказав генсек Альянсу.

 

Також лідери НАТО ухвалили "всеохопні плани оборони після закінчення холодної війни", – сказав генсек під час брифінгу у Вільнюсі.

 

"Нові регіональні плани, розроблені для протидії двом основним загрозам НАТО – Росії й тероризму, передбачають наявність 300 тис. військовослужбовців високого ступеня готовності, включно зі значною бойовою міццю повітряного й військово-морського флоту", – поінформував сайт НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», перед тим президент США Джо Байден виступив за спрощену процедуру вступу України до НАТО. Відтак, господар Білого дому підтримав скасування плану дій щодо членства (ПДЧ) для України.