Саміт НАТО має схвалити «особливе» запрошення для України – Науседа

12:42, 11.07.2023
Саміт НАТО має схвалити «особливе» запрошення для України – Науседа

Науседа радий вітати у Вільнюсі президента США Байдена. (facebook.com/nausedagitanas)

Гітанас Науседа, президент Литви, бачить готовність лідерів НАТО на схвалення рішення, де буде згадка про певне "запрошення" для України.

 

Як інформує УМ, про це литовський лідер заявив 11 липня у спілкуванні з журналістами на саміті НАТО.

 

На запитання про те, чи буде у рішенні Альянсу слово "запрошення", Науседа відповів позитивним прогнозом, однак наголосив, що ця згадка буде особливою.

 

"Я думаю, що буде запрошення (у рішенні Альянсу щодо України) – але запрошення рухатися вперед, а не просто відкривати двері для вступу до НАТО просто зараз, бо тоді у нас буде дискусія про активацію статті 5", – заявив він.

 

Як відомо, стаття 5 Договору НАТО про спільну оборону активується у разі завершення процедури вступу України до Альянсу. Київ також погоджується, що процедура вступу не буде завершена, доки триває збройне протистояння з РФ.

 

Гітанас Науседа наголосив, що для Литви важливо не повторити формулу про "відкриті двері, яку вважають застарілою та провальною. "Але буде дуже чіткий сигнал, що ми не повторюємо формулу Бухарестського саміту",  – заявив він, нагадавши зокрема, що Альянс погодився на швидкий вступ України без ПДЧ.

 

Як повідомляла УМ, генсек НАТО Столтенберг підтвердив, що президент Зеленський таки візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі.

 

Напередодні стало відомо, що НАТО нібито скасує ПДЧ для України