Оборонна підтримка, гарантії безпеки та формула миру: Зеленський у Болгарії анонсував переговори

14:05, 06.07.2023
Оборонна підтримка, гарантії безпеки та формула миру: Зеленський у Болгарії анонсував переговори

Зеленський анонсував "ґрунтовні" переговори з прем'єр-міністром Болгарії.

До Болгарії 6 липня прибув Президент України Володимир Зеленський.

 

Як інфорпмує УМ, про це він повідомив у четвер, 6 липня, у Telegram.

 

Він анонсував "ґрунтовні" переговори з прем'єр-міністром Ніколаєм Денковим, а також зустрічі з президентом Руменом Радевим, посадовцями, парламентарями, політиками й журналістами.

 

"Оборонна підтримка, євроатлантична інтеграція України, саміт НАТО, гарантії безпеки й реалізація формули миру", – написав Зеленський про теми переговорів.

 

Зауважимо, що на початку повномасштабної війни Росії проти України Болгарія офіційно відмовлялася постачати Україні зброю. Але 3 листопада 2022 року парламент схвалив надання військової підтримки Києву. 23 грудня в Болгарії повідомили про початок доправлення військової та військово-технічної допомоги в Україну.

 

20 січня 2023 року видання Die Welt опублікувало розслідування, згідно з яким Болгарія активно підтримувала Україну боєприпасами й дизельним паливом протягом перших місяців повномасштабної війни, хоча публічно була проти постачання.

 

6 березня портал Euractiv написав, що упродовж останніх двох років Болгарія надала Україні через треті країни зброї на мільярди доларів, водночас Болгарія не уклала жодної прямої угоди з Україною.

 

27 квітня на той момент в.о. глави МЗС Болгарії Ніколай Мілков заявив, що країна стикається з "безпрецедентними гібридними атаками з боку Росії".

 

Новий прем'єр Болгарії Ніколай Денков є затятим шанувальником України на відміну від президента країни Румена Радева, із яким Зеленський зустрінеться під час візиту.

 

Торік у жовтні Радев відмовився приєднатися до декларації про прискорений вступ України до НАТО, а в червні 2023-го назвав "помилкою" ймовірне надання Україні снарядів. Це питання викликало заочну суперечку між Радевим і Денковим, який вважає, що Болгарія має дотримуватися своїх зобов'язань, повідомляли ЗМІ.

 

Як повідомляла УМ, Болгарія заборонила імпорт продуктів харчування з України.