Вихваляв рашистів: послушник УПЦ (МП) отримав 5 років буцегарні – СБУ

16:03, 03.07.2023
Вихваляв рашистів: послушник УПЦ (МП) отримав 5 років буцегарні – СБУ

Послушника Почаївської лаври засудили на пʼять років. Той вихваляв окупантів і мав непогашену судимість за вбивство (Фото: Телеграм СБУ)

На основі доказової бази, яку зібрала Служба безпеки, засуджено послушника Почаївської Успенської лаври, що виправдовував збройну агресію рф проти України.

 

Як інформує УМ, про це 3 липня повідомила пресслужба СБУ в Телеграмі.

 

«До початку повномасштабного вторгнення рф він працював на господарському дворі релігійної установи і приховував свої прокремлівські погляди.

 

Втім, після 24 лютого 2022 року фігурант почав активно поширювати наративи російської пропаганди через власні профілі у заборонених соцмережах «Одноклассники» та «Вконтакте».

 

Там зловмисник вихваляв вище військово-політичне керівництво рф і дискредитував українських захисників», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Під час обшуку у келії послушника виявлено мобільні телефони, які він використовував для публікації деструктивного контенту.

 

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти його підривної діяльності на користь країни-агресора.

 

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);

▪️ ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

 

Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України, органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги строком 15 років.

 

Розслідування проводили співробітники СБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки провела багатоетапну спецоперацію у Черкаській області.