На Запорізькій АЕС є ризик підриву – Зеленський

12:18, 01.07.2023
На Запорізькій АЕС є ризик підриву – Зеленський

Володимир Зеленський повідомив, що окупанти можуть вчинити теракт дистанційно

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що ризик підриву Запорізької АЕС високий, оскільки там встановлено вибухівку.  Наразі на станції перебувають 5000 російських військових із важким озброєнням.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав в інтерв'ю виданню El Mundo.

 

Президент зазначив, що станцію заміновано. Крім того, українська розвідка має інформацію про плани загарбників, які передбачають створення витоку радіоактивних речовин на ЗАЕС.

 

"Ситуація в главку дуже складна, але за шкалою від 1 до 10 ви можете оцінити рівень божевілля Володимира Путіна? Він некерована людина навіть на своїй території. Росія слабка і некерована, як ми бачили на прикладі "вагнерівців". Ми бачили це на прикладі вибуху греблі у Каховці. Звичайно, є ризик того, що АЕС буде підірвана", - сказав Зеленський.

 

Лідер України зазначив, що деякі експерти також вважають, що є ризики для ЗАЕС через загрозу підриву реакторів охолодження. Однак у будь-якому разі ЗАЕС замінована, що підтверджується не лише даними розвідки, а й Агентства з атомної енергії.

 

"Нашій розвідці відомо, що на об'єкті є вибухівка і 5000 російських військових з важким озброєнням. Нашій розвідці відомо, що Росія має плани, спрямовані на те, щоб викликати витік радіоактивних речовин на станції. Це частина їхньої стратегії, щоб заморозити конфлікт, як і у випадку із дамбою", - сказав глава держави.

 

Зеленський додав, що якщо Україна отримає контроль над АЕС, переданою МАГАТЕ, окупанти дистанційно висадять в повітря станцію, щоб виграти для себе час, накопичити озброєння, і знову спробувати стерти українців з лиця землі.

 

"Також хочу нагадати, що наших працівників викрадають, а їхніх дітей вивозять до Росії", – додав президент.

 

Як повідомляла УМ, у Запоріжжі та області відбудуться командно-штабні навчання у разі вибуху на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС.