Боррель пропонує створити Фонд оборони України замість Європейського фонду миру

15:24, 29.06.2023
Боррель пропонує створити Фонд оборони України замість Європейського фонду миру

Представник ЄС Жозеп Боррель запропонував трансформувати Європейський фонд миру.

Трансформацію Європейського фонду миру (з допомогою якого наразі фінансується військова підтримка України), запропоновано 29 червня у Брюсселі. Як варіант – перетворити його у Фонд оборони України з метою забезпечення стійкої та довгострокової підтримки українського народу.

 

Як інформує УМ, про це 29 червня заявив журналістам високий представник ЄС Жозеп Боррель перед початком засідання Європейської ради у Брюсселі.

 

"Ми повинні зробити Україну спроможною оборонятися. Тому Європейський фонд миру для України, можливо, має стати Фондом оборони України", - сказав він.

 

За словами Борреля, безпекові зобов’язання з боку ЄС щодо України мають передбачати не лише виділення чергових траншів допомоги, а й зусилля у довгостроковій перспективі – "під час і після війни".

 

Він також наголосив на необхідності продовження тренування українських військовослужбовців та модернізації української армії.

 

Нагадаємо, що 29 червня у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого буде ситуація в Україні.

 

 Як повідомляла УМ, Жозеп Боррель у Мюнхені закликав усунути дефіцит боєприпасів України.