В Україні створять 20 центрів життєстійкості за ізраїльським зразком - Зеленська, фото

12:23, 20.06.2023
В Україні створять 20 центрів життєстійкості за ізраїльським зразком - Зеленська, фото

Олена Зеленська в Ізраїлі разом із міністеркою соціальної політики України Оксана Жолнович мали зустріч із представниками організацій. (Фото Facebook: Олена Зеленська)

У рамках свого візиту до Ізраїлю перша леді України Олена Зеленська відвідала організації, що допомагали та допомагають українцям психологічно пережити війну.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Олена Зеленська у Фейсбуці.

 

Рік тому вона ініціювала Всеукраїнську програму ментального здоров’я, і її підтримала перша леді Ізраїлю Міхаль Герцог. Під її патронатом уже 2000 наших фахівців пройшли навчання в Ізраїльському центрі травми та стійкості NATAL: опановували допомогу після травматичних подій, в екстрених ситуаціях, роботу з ПТСР, із постраждалими від сексуального насильства, пацієнтами з ампутованими кінцівками.

 

У цей же час навичкам самодопомоги та первинної підтримки у кризових ситуаціях від Israel Trauma Coalition навчилися близько 3 000 працівників МВС, освіти, «Укрзалізниці», «Укрпошти», «Ощадбанку», великих комерційних компаній. А недавно — ще й центрів зайнятості.

 

 

Українські ж слухачі IsraAID (міжнародної неурядової гуманітарної організації) уже почали працювати в 14 лікарнях Дніпра, Вінниці та Київської області — у межах проєкту з поширення психологічної допомоги у медзакладах.

 

«Сьогодні в Ізраїлі разом із міністеркою соціальної політики України Оксана Жолнович мали зустріч із представниками всіх цих організацій і подякували їм за те, що допомагають нам рятувати українців. Адже вчасно врятувати психіку — все одно що врятувати життя», - написала Олена Зеленська.

 

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович презентувала ізраїльським колегам концепцію Центрів життєстійкості — протягом року планується створити 20 таких осередків в Україні за ізраїльським прикладом. Разом із соціальними послугами в них надаватиметься психологічна підтримка.

 

 

«І це дуже влучне слово зараз — «життєстійкість». Саме її, в усіх розуміннях, і прагнемо для українців», - резюмувала перша леді України.

 

Як повідомляла УМ, Ізраїль таємно оплачував поставки зброї для України через НАТО.