Ізраїль таємно оплачував поставки зброї для України через НАТО

15:04, 17.11.2022
Ізраїль таємно оплачував поставки зброї для України через НАТО

Ізраїль погодився перейти від суто гуманітарної допомоги до постачання зброї. (Фото з відкритих джерел)

Ізраїль фінансував постачання озброєння Україні через країни Альянсу. Таким чином ЗСУ отримали доступ до засобів, які розробив Ізраїль, або в яких є ізраїльські компоненти.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Haaretz.

 

Джерела видання на заході повідомили, що Ізраїль погодився перейти від суто гуманітарної допомоги до постачання зброї.

 

На такий крок Єрусалим пішов під тиском адміністрації Джо Байдена і профінансував Україні закупівлю "стратегічного обладнання".

 

Було надано дозвіл на постачання зброї розробленої в Ізраїлі або в кооперації з нею через країни НАТО. Так ЗСУ можуть мати великий арсенал засобів, приладів та іншого "стратегічного обладнання". Не повідомляється, що це за "обладнання", але відомо, що Ізраїль витратив на нього багато мільйонів доларів зі свого національного бюджету.

 

Водночас це була одноразова акція, яку фінансував ще попередній уряд. І подальше фінансування залежить від прем’єр-міністра Нетаньягу. 

 

Зеленський заявляв, що лідер Ізраїлю обіцяв розглянути питання постачання зброї.

 

Нагадаємо, у ЗСУ зявилися ізраїльські броньовики GALA Armin. Спочатку в ЗМІ повідомляли, що постачання може відбуватися без схвалення Єрусалима.

 

Цьогорічний прем´єр-міністр Нетаньягу обіцяв переглянути питання  постачання зброї Україні, якщо він переможе на виборах.

 

Як повідомляла УМ, кількома днями раніше міністр оборони Бенні Ганц заявив, що Ізраїль не може надати свої системи ППО на прохання Києва, оскільки не мають достатньо зброї та потужностей для додаткового виробництва.