Україна вимагає від Угорщини пояснити передачу росією військовополонених ЗСУ

16:57, 09.06.2023
Україна вимагає від Угорщини пояснити передачу росією  військовополонених ЗСУ

Росія також підтвердила передачу Угорщині 11 полонених закарпатців

Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що до Міністерства закордонних справ України сьогодні запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини, аби той надав  детальну інформацію про переданих Росією Будапешту українських військовополонених.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у Фейсбуці.

 

Ніколенко зазначив, що звільнення українських військовополонених – це завжди гарна новина. Водночас речник МЗС зауважив, що український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами, а про те, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини.

 

«До МЗС України сьогодні було запрошено тимчасового повіреного Угорщини для предметної розмови. Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу», - поінформував Ніколенко.

 

Він додав, що під час зустрічі українська сторона окремо наголосила на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених.

 

Як відомо, віцепрем’єр Угорщини Жолт Шем’єн підтвердив угорському ЗМІ інформацію про передачу з Росії до Угорщини 11 військовополонених, закарпатських угорців, про що раніше заявила Російська православна церква.

 

Як повідомляла УМ, МЗС України відреагувало на пропагандистське відео уряду Угорщини із закликом до «миру» без звільнення окупованих територіях, на якому демонструється карта України без Криму. Так, тимчасовий повірений України в Угорщині здійснив офіційний демарш перед угорською стороною через це провокаційне відео.