На Херсонщині підтопило 29 населених пунктів – Клименко

16:54, 07.06.2023
На Херсонщині підтопило 29 населених пунктів – Клименко

Евакуйовувати з підтоплених населених пунктів Херсонщини доводиться тисячі мешканців.

Через руйнування Каховської ГЕС підтопило 29 населених пунктів. Із них 19 — на правому березі Херсонщини, а 10 — на окупованому лівому березі заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

 

Як інформує УМ, про це 7 червня пише МВС України у Твіттері.

 

Загалом уже евакуювали понад 1 560 людей.

 

За ніч у Херсоні вода піднялася на один метр. Очікується, що вона продовжить прибувати.

 

Зараз у регіоні працюють майже 1 600 рятувальників та поліцейських.

 

Згодом у МВС уточнили, що евакуювали понад 1 800 людей. Переважна більшість — з мікрорайону Корабел у Херсоні.

 

Нагадаємо, що вночі 6 червня стався прорив греблі Каховської ГЕС у Херсонській області. Україна звинуватила в підриві ГЕС росію, а окупаційна влада Херсонської області заявила про «обстріл» ГЕС. Через прорив дамби Каховської ГЕС під загрозою опинилася Запорізька атомна електростанція, також можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини й у Криму та знищення частини населених пунктів і біосфери. За даними української розвідки, росіяни навмисно підірвали дамбу, проте зробили це хаотично, через що затопили свою військову техніку.

 

На правому березі Дніпра у критичній зоні підтоплення опинилися 16 тисяч людей, у регіоні оголосили евакуацію. Після підриву ГЕС затопило зоопарк у Новій Каховці, загинули майже всі тварини.

 

Відбудова Каховської ГЕС коштуватиме до мільярда доларів і триватиме пʼять років. Гуманітарну допомогу для постраждалих від знищення дамби нададуть ООН і Євросоюз. Білий дім заявив, що не залишить цього і допоможе Україні.

 

Як повідомляла УМ, Туреччина запропонувала Україні створити комісію з розслідування вибуху на Каховській ГЕС.