Каховська ГЕС: Туреччина запропонувала Україні створити комісію з розслідування вибуху

16:24, 07.06.2023
Каховська ГЕС: Туреччина запропонувала Україні створити комісію з розслідування вибуху

Ердоган і Зеленський обговорили створення комісії щодо підриву Каховської ГЕС.

Новообраний на другий термін Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу, 7 червня, провів телефонну розмову з українським візаві Володимиром Зеленським.

 

Як інформує УМ, про це повідомила канцелярія турецького лідера у Твіттері..

 

Під час розмови лідери обговорили розвиток подій у російсько-українській війні.

 

Серед іншого, Ердоган запропонував створити комісію за участю "експертів воюючих сторін, ООН та міжнародного співтовариства, зокрема Туреччини, для детального розслідування вибуху на Каховській дамбі".

 

Також президент Туреччини пообіцяв зробити все можливе в цьому плані й запропонував провести переговори за зразком "зернової угоди".

 

"Підкресливши, що не вдасться запобігти гуманітарним втратам щодня, доки триватимуть конфлікти, тому ідея повернення до переговорів повинна переважати, Ердоган заявив, що рішуче продовжуватиме свої зусилля для встановлення справедливого миру", – додали в канцелярії президента Туреччини.

 

Українська сторона поки не повідомляла про розмову.

 

Нагадаємо, вранці 6 червня Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, згодом обласна військова адміністрація підтвердила цю інформацію. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

 

Президент США Джо Байден раніше висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

 

Як повідомляла УМ, після руйнування Каховської ГЕС - ЄС відправляє допомогу Україні.